lauantai 17.8.2019 | 20:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Epämiellyttävä totuus, josta alettiin puhua

Keskipohjanmaa+
Ma 12.8.2019 klo 06:30 [päivitetty ma 06:50]

Aloitetaan kysymyksellä. Mikä on symbolisesti röyhkein tapa vastustaa ilmastotekoja?

Vastaus: Sarja Youtube-videoita, joiden mukaan ilmastonmuutos on vain kansainvälinen salaliitto.

Muutamalla klikkauksella kyseenalaistetaan tiedeyhteisön suuri yksimielisyys ja digipieraistaan päälle kasa hiilidioksidipäästöjä.

Pidimme suurena ilmastotekona sitä, kun videokaseteista, kirjoista ja cd-levyistä alettiin siirtyä aineettomaan sisältöön. Viimeistään tänä vuonna ilmastokeskustelu on saanut uuden ulottuvuuden.

On alettu puhua epämiellyttävästä totuudesta; tietotekniikka-alan hiilidioksidipäästöistä.

Voi tuntua uskomattomalta, mutta netin käyttö aiheuttaa jopa enemmän päästöjä kuin lentoliikenne. Pahinta on nettivideoiden ja suoratoistopalveluiden käyttö.

Tietoverkkoalan yritys Sandvinen julkaiseman raportin mukaan lähes 58 prosenttia netin dataliikenteestä on videoiden streamausta. Minäkin olen pisarana joessa HBO:n ja Netflixin asiakkaana. Lisäksi kuulun ihmisiin, joille Youtube on avannut enemmän ikkunoita kuin pari vuotta koulun penkillä.

Sitä ikkunaa en kovin mielelläni sulkisi.

Netin käyttämisessä päästöjä aiheuttaa sähkönkulutus: nettimaailmaa ylläpitävät datakeskukset ahmivat energiaa. Mitä enemmän dataa liikkuu, sitä enemmän energiaa kuluu.

Brittitutkija Rabih Bashroushin laskelman mukaan Despacito-hitin katselu viiteen miljardiin kertaan kulutti yhtä paljon sähköä kuin Tšad, Guinea-Bissau, Somalia, Sierra Leone ja Keski-Afrikan tasavalta vuodessa.

Yhdistyneiden kansakuntien alueellisen tiedotuskeskuksen mukaan yksi google-haku kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin 60 watin hehkulampun pitäminen päällä 17 sekunnin ajan. Jos Fortniten pelaajista kaikki pelaisivat kymmenen tuntia viikossa, hiilidioksidipäästöt olisivat 2,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

Se on enemmän kuin Suomen ulkomaanlentoliikenteen hiilidioksidipäästöt.

Mitä voimme tehdä? Kun pakkaset kiusasivat Ranskaa talvella 2017, maan kantaverkkoyhtiö pyysi ihmisiä tuhoamaan tarpeettomat sähköpostiviestinsä.

Muita keinoja sähkön säästämiseksi ovat pilvipalveluiden välttäminen ja videoiden katsominen heikommalla kuvanlaadulla.

Kaikki on tietenkin vain naurettavaa näpertelyä ja muistutus siitä, kuinka aseettomia olemme netin energiankulutuksen räjähdysmäisen kasvun edessä. Ehkä Google kertoo meille ratkaisun.

Kollektiivinen älykkyys meitä auttakoon.

Muutamalla klikkauksella kyseenalaistetaan tiedeyhteisön suuri yksimielisyys ja digipieraistaan päälle kasa hiilidioksidipäästöjä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »