Paikallisuutiset

Kokkolassa asuva Pentti-poro ei suostu vetämään rekeä, mutta se osaa ehkä lentää – Joulutunnelman voi löytää Rödsön Poro-Pirtin lisäksi myös Anne Roikon puotikahvilasta tai Tyynelän tonttujen keskeltä: Katso kuvat!

– Älä seiso siinä! Siinä on kakkaa, kaksivuotiasFrida Thodén huudahtaa käskevästi aidan takaa.

Ja poroaitauksessa tosiaan on kakkaa, sillä Pentillä, Mikolla, Kertulla ja Ristolla on erittäin vauhdikkaasti toimiva aineenvaihdunta. Komeista sarvistaan huolimatta porot ovatSofia Thodénin mukaan loppujen lopuksi melkoisia nössöjä.

– Tuossa lähimetsässä asuu kaurisperhe, ja sekä porot että kauriit pelkäävät toisiaan, Thodén naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä kuvassa on puolitoistavuotias Mikko. Porot on nimetty alkuperäisten isäntiensä mukaan.
Tässä kuvassa on puolitoistavuotias Mikko. Porot on nimetty alkuperäisten isäntiensä mukaan. Kuva: Ulla Nikula

Kokkolan Rödsössä asuvat Thodénit kunnostivat vanhan navetan ja alkoivat reilu vuosi sitten vuokrata sitä juhla- ja kokoustilaksi. Syntyi Poro-Pirtti, jonka vetonauloina toimivat tietysti porot: niitä pääsee silittämään ja halaamaan tapahtumapäivien ja juhlien yhteydessä sekä erikseen sovittaessa.

Tarinan mukaan oikeat joulupukin porot ovat Thodéneilla hoidossa. Mutta osaavatko ne siinä tapauksessa lentää?

– Joskus tuntuu, että osaavat. Pentti oli yhdessä vaiheessa aina aidan ulkopuolella, vaikka aitauksesta ei löytynyt mitään vikaa. Kai se sitten vain lentää pyrähti aidan yli.

Rekeä vetää kuitenkin vain uhmakas Risto: puolitoistavuotiaat Mikko ja Kerttu ovat vielä liian pieniä eikä arkaileva Pentti suostu asettumaan reen eteen. Ruokakuppien ääreen kaikki porot säntäävät kuitenkin vauhdilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porot pysyvät yleensä aitauksessa ja vuohet pihalla, mutta viime kesänä naapurit olivat syömässä terassilla jäätelöä, kun yksi vuohista hyppäsi yhtäkkiä pöydälle. Onneksi naapuritkin pitävät eläimistä.
Porot pysyvät yleensä aitauksessa ja vuohet pihalla, mutta viime kesänä naapurit olivat syömässä terassilla jäätelöä, kun yksi vuohista hyppäsi yhtäkkiä pöydälle. Onneksi naapuritkin pitävät eläimistä. Kuva: Ulla Nikula

Kun porot mussuttavat rehua, aitauksen viereisestä rakennuksesta alkaa kuulua meteliä. Paukutuksen keskellä joku huutaa "Mää! Mää!"

Thodén avaa tallin oven suoraan pihamaalle, ja vuohikolmikko kömpii ulos. Uljas ryntää heti aitan seinustalla roikkuvan leipäpussin luo, repäisee sen rikki ja tarjoilee kavereilleen lounaan. Pian Taistolla ja Nyyrikilläkin on suu täynnä leipää.

– Nyyrikki söi kerran pikkuvauvan, Frida toteaa rauhallisesti.

Hän on kova tyttö kertomaan tarinoita, sillä todellisuudessa vuohet eivät tee pahaa kenellekään. Fridakin saa juoksennella niiden kanssa ympäri pihaa hymyssä suin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän kokemuksen me haluamme tarjota muillekin. Joulutunnelma syntyy siitä, kun ihmiset nauttivat ja nauravat, Sofia Thodén sanoo ja ohjaa leikkisät vuohet ruokailuaan lopettelevien porojen seuraksi.

Frida Thodén hoitaa vuohia innokkaasti. Topakalta tytöltä ei tahtoa puutu, vaikka vuohet välillä yrittävätkin temppuilla.
Frida Thodén hoitaa vuohia innokkaasti. Topakalta tytöltä ei tahtoa puutu, vaikka vuohet välillä yrittävätkin temppuilla. Kuva: Ulla Nikula

Hieman erilaisesta joulutunnelmasta pääsee nauttimaanAnne Roikon puotikahvilassa Kälviällä. Tähdet loistavat punaisen pirtin ikkunoissa, kynttilät lepattavat lyhdyissä ja lattiaa peittävät värikkäät räsymatot. Vanhat pärekopat ja kelkat kruunaavat kokonaisuuden.

– Moni tulija hämmästyy ovella. Iäkkäämmät vierailijat alkavat heti ihailla heille tuttuja käyttöesineitä ja muistella menneitä, talonpoikaisantiikista innostunut Roiko kertoo.

Tarjolla on itse tehtyjä leivonnaisia, kahvia ja glögiä. Riisipuuroa saa tilauksesta, ja lähes kaikki vanhat tavarat ovat myytävänä.

– Markkinahenki puuttuu kuitenkin kokonaan eli mitään ei ole pakko ostaa. Täällä saa istahtaa rauhassa alas ja hengähtää hetken.

Anne Roiko rakastaa puotikahvilansa hirsiseiniä. Kahvilassa voi juoda kupposen kuumaa, tehdä ostoksia tai vain hengähtää hetken.
Anne Roiko rakastaa puotikahvilansa hirsiseiniä. Kahvilassa voi juoda kupposen kuumaa, tehdä ostoksia tai vain hengähtää hetken. Kuva: Ulla Nikula
Anne Roikon kahvilassa tuoksuu ja maistuu pulla.
Anne Roikon kahvilassa tuoksuu ja maistuu pulla. Kuva: Ulla Nikula

Luodossa sijaitsevasta Tyynelän tonttulastakin löytyy kahvila, mutta sinne ei useinkaan tulla kahvin vuoksi. Ihmiset haluavat nähdä käsin tehdyt tontut.

Ja tonttuja Tyynelässä riittää. Katsoipa sitten penkille, takan edustalle tai kattoparrun päälle, on siellä tonttuja. Tontut laulavat kuorossa, istuvat joulupöydässä ja tarkkailevat lapsia. Pöydän päässä istuu Topi. Hän on heti joulupukista seuraava.

– Topi muutti tänne asumaan 21 vuotta sitten, ja hän onkin tonttulan ainoa vakituinen asukas. Topi vahtii nuorempaa sakkia ja lavertelee kaikesta suoraan joulupukille, tonttulassa työskentelevä Suvi Porkola kuvailee.

Suvi Porkola maastoutuu tonttujen keskelle.
Suvi Porkola maastoutuu tonttujen keskelle. Kuva: Ulla Nikula
Topi-tonttu vahtii sekä lapsia että muita tonttuja.
Topi-tonttu vahtii sekä lapsia että muita tonttuja. Kuva: Ulla Nikula

Tonttulan väki ei kuitenkaan itsekään tiedä tonttujen kokonaismäärää: myydyt tontut lähtevät maailmalle sitä mukaa, kun uusia tonttuja syntyy. YrittäjäEija Porkola tekee kaikki tontut itse.

Tontut saa taivutettua mihin tahansa asentoon, ja jokaiselle annetaan oma nimi.

– Kun tonttu syntyy, sille tulee persoona. Ja nimi taas annetaan persoonan mukaan, Porkola kertoo.

Hän on rakentanut pihapiiriä 32 vuotta ja tehnyt tonttuja yli 20 vuotta. 1700-luvulla rakennetusta talosta löytyy tunnelmallinen kahvila, päätonttula on sijoitettu lähes yhtä vanhaan rakennukseen ja muissa piharakennuksissa voi ihailla esimerkiksi pukumuseota ja tonttuverstasta.

Porkola tietää, että useat ihmiset ovat kyllästyneet markettijouluun ja kaupallisuuteen. Siksi Tyynelän vanhanaikainen tunnelma ja tontut houkuttelevat kävijöitä ympäri maailmaa.

– Asiakkaat tuovat minulle joulun. Voisin vääntää tonttuja ikuisesti, mutta kaikki kauneus ja ilo syntyy vasta tämän tonttulan myötä.

Tonttukuoro Tyynelän tonttulassa.
Tonttukuoro Tyynelän tonttulassa. Kuva: Ulla Nikula
Asiakkaat tuovat Eija Porkolalle joulun.
Asiakkaat tuovat Eija Porkolalle joulun. Kuva: Ulla Nikula
Fakta

Joulutunnelmaa Kokkolassa

Villa Elban tonttupolku 12.12.

Jukkolanmäen navetanvintin joulu 13.–15.12.

Joulumyyjäiset Kaarlelan seurakuntakodilla 14.12.

Joulumarkkinat Kaarlelan kotiseutumuseon pihapiirissä 14.12.

Saariston joulumarkkinat Öjan saaristokylässä 14.12.

Joulumyyjäiset Kruununvoudintalolla 15.12.

Poro-Pirtin joulukahvila ja eläimiin tutustuminen 15.12.

Puoti & Kahvila Anne avoinna joka päivä 22. päivään saakka.

Tyynelän tonttula avoinna joka päivä 22. päivään saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä