sunnuntai 23.2.2020 | 21:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Umpisolmun avaamista jatketaan Kokkolassa – Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi myöntää, että mielikuvitus alkaa olla lopussa

Pitkään jatkunut ja yhä jatkuva säästökuuri saa aikaan myös spekulaatioita ja huhuja, jotka omalta osaltaan lisäävät henkilökunnan kokemaa painetta.

Riikka Sipilä Keskipohjanmaa
Pe 24.1.2020 klo 18:02

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on yhä tilanteessa, jossa jo päätettyjen 11 miljoonan euron arvoisten säästötoimenpiteiden lisäksi jostain pitää tälle vuodelle löytyä vielä säästöjä kolmen miljoonan euron edestä.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi myöntää, että uudet keinot lisäsäästöjen löytämiseksi alkavat olla vähissä.

– Olemme yrittäneet löytää toiminnastamme ne kolmen miljoonan euron säästöt, mutta kieltämättä mielikuvitus vaihtoehtojen suhteen alkaa nyt olla lopussa. Ainakin minun nähdäkseni valtuuston pöydällä ovat jo olleet kaikki ne ideat ja ehdotukset, joilla toimintaa voisi vielä tehostaa ja kuluja karsia.

Soiten hallitus on parhaillaan valmistelemassa käyttösuunnitelmaa ja lisätalousarvioesitystä kuluvalle vuodelle. Jo vuosia jatkunut vääntö säästöistä ja talouden tasapainottamisesta Soiten viranhaltijoiden, hallituksen ja valtuuston kesken jatkuu siis tänäkin vuonna.

Euroakaan talousarvion 11 miljoonasta eurosta ei ole vielä säästetty. Soiten hallituksen vastuulla onkin huolehtia näiden säästöjen toteuttamisesta ja täytäntöönpanosta tämän vuoden aikana. Kaikissa olosuhteissa hallituksen tehtävä on vaikea.

Korkiakoski-Västi painottaa, että jo sovittujen säästöjen päälle kolme miljoonaa euroa on sen verran suuri rahasumma, ettei sitä kaavita kasaan ilman olennaisia muutoksia Soiten palveluverkkoon. Se merkitsee käytännössä jonkin toiminnan lopettamista tai uutta laskua Soiten jäsenkunnille.

– Valmistelussa on nyt neljä erilaista ehdotusta ja käytännössä kaikki vaihtoehdot, oli kyse sitten palveluverkon karsimisesta tai lisätalousarviosta, edellyttävät aina valtuustopäätöksen. Palveluverkon tai rakenteiden olennaista muuttamista koskevat toimenpiteet vaativat taas lähes aina yt-neuvotteluja.

Samanaikaisesti Soiten valtuusto on linjannut, ettei uusia yt-neuvotteluita aloiteta. Vaikuttaa pattitilanteelta, mutta umpisolmun avaamista on vain jatkettava, sillä tulevina vuosina helpotusta kiperään taloustilanteeseen ei ole näkyvissä.

Sote-uudistuksen vielä hämärän peitossa olevat rahoitusratkaisut ja kuntien kautta maan vaikea taloustilanne lisäävät päätöksenteon vaikeuskerrointa.

– Tällä mallilla meidän rahat ei riitä. Nyt pitäisi uskaltaa tehdä niitä rakenteellisia ratkaisuja, jotta voisimme turvata myös meidän lastemme palvelut tulevaisuudessa. Mitä pitemmälle vuosi kuluu, sitä vaikeampi tällaisia päätöksiä on tehdä, Korkiakoski-Västi sanoo.

Jo pitkään jatkunut ja yhä jatkuva säästökuuri saa aikaan myös spekulaatioita ja huhuja, jotka omalta osaltaan lisäävät henkilökunnan kokemaa painetta.

– Monesti näissä tulkinnoissa mutkia on vedetty kovasti suoriksi, ja kenties yhdistellään asioita joilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä keskenään, Korkiakoski-Västi sanoo.

Julkisuudessa on tällä viikolla käyty keskustelua muun muassa Ylen uutisesta (21.1.), jonka mukaan neurologian ja vaativan kuntoutuksen potilaspaikkoja supistetaan.

– Siinä on kyse aivan arkisesta, tarpeen mukaan tehtävästä resurssien siirtämisestä osastolta toiselle. Paikkamääriä muutetaan jatkuvasti esimerkiksi hoitokäytäntöjen muutosten vuoksi.

Paikkojen tarve on Korkiakoski-Västin mukaan vähentynyt, sillä vaativan kuntoutuksen hoitomalli on osoittautunut niin toimivaksi että potilaat kotiutuvat aiempaa nopeammin.

– Juuri tällaista tilannettahan me olemme tavoitelleetkin: tehokkaampi kuntoutus ja nopea kotiutuminen on paitsi inhimillisesti tärkeää, myös tietenkin kustannuskysymyksenä oleellinen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »