keskiviikko 27.5.2020 | 16:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Pimeää pelätään kuin sutta

Ke 19.2.2020 klo 06:10 | päivitetty ke 06:55

Rakastan pimeää, koska rakastan luonnonvaloa.

Rakastan luonnollista valoa, koska en ole kone. Haluan tuntea, kuinka valo elää ja muuttuu päivän mittaan. Jos olen viimeisenä hereillä, sammutan kaikki valot. Jos olen ensimmäisenä hereillä, en laita valoja päälle.

Helppo arvata, että elämäni on yhtä kompromisseihin taipumista. Suuri osa ihmisistä ei voi sietää pimeää – ei edes hämärää. En enää edes jaksa vääntää siitä. Tähän vain on tultu.

Olen erikoistutkija Jari Lyytimäen kanssa samaa mieltä siitä, että valaistusta käytetään nykyään huolimattomasti ja liikaa. Se on surullista, sillä tasainen sähkövalo turruttaa aistit.

Maapallo oli öisin paljon nykyistä pimeämpi paikka noin 150 vuotta sitten. Ennen sähkövaloa vuorokausirytmi hallitsi ihmisen elämää ihan senkin takia, että pimeässä työskentely oli paitsi hankalaa myös vaarallista. Tapaturmariski kasvoi.

Samalla kerrottiin tarinoita pimeässä vaanivasta pahasta.

Mielikuvat pahasta pimeydestä ovat meissä yhä syvällä. Ne elävät turvallisessa omakotitalossakin. Moni laittaa valot päälle, koska pimeää torjutaan kuin sutta. Ihmisen tontille sitä ei haluta.

Unesco on määritellyt tähtitaivaan osaksi ihmiskunnan kulttuuriperintöä. Silti yli puolet Euroopan Unionin väestöstä ei valosaasteen takia pysty paljain silmin havainnoimaan Linnunrataa.

Kun menen illalla metsään, en käytä lamppua. Sähkövalo sokaisee silmät ja tekee askeleen tyhmäksi. Metsässä aistien on oltava avoinna.

Lue Keskipohjanmaan juttu valosaasteesta.

Moni laittaa valot päälle, koska pimeää torjutaan kuin sutta. Ihmisen tontille sitä ei haluta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »