perjantai 5.6.2020 | 22:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Vetoomus kuntatyönantajille

Ma 23.3.2020 klo 18:30

Maatamme kohtaa nyt poikkeuksellisen haastava tilanne. Tähän mennessä olen ollut erittäin tyytyväinen hallituksen linjauksiin ja toimiin pandemiaa vastaan. Toivon, että kaikki ottavat tilanteen sen vaatimalla vakavuudella, eivätkä lähde leikkimään omalla taikka muiden elämillä vähättelemällä koronaa.

Olen iloinen siitä, miten ennakkoluulottomasti maamme johto on päättänyt tukea yrityksiä, yrittäjiä, palkansaajia ja pian myös kuntia tässä force majour -tilanteessa. Se on mielestäni yksi valtion ja kunnan perustehtävistä, pitää huolta meistä kaikista.

Pelkään kuitenkin vallitsevan tilanteen vaikutuksia yksilötasolla. Kuinka moni on voinut varautua kunnolla siihen, että toimeentulo romahtaa yhtäkkiä? Miten käy silpputyöläiselle, osa-aikaisille ja 0-tuntisopimuksen allekirjoittaneelle? Kuinka matalapalkkainen kunta-alan työmyyrä hoitaa maksuvelvoitteensa, jos ja kun julkisetkin palvelut ajetaan minimiin ja henkilökuntaa lomautetaan?

Vetoan nyt suoraan julkisen puolen työnantajiin ja kuntapäättäjiin, älkää käyttäkö vallitsevaa tilannetta tekosyynä toteuttaa säästötoimenpiteitä, se ei olisi reilua. Lomauttakaa vasta, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Käyttäkää mielummin työehtosopimuksen antamia laajoja työnjohdollisia valtuuksia järjestellä työtehtäviä ja työaikoja. Julkisten palveluiden taustalla pyörii valtava koneisto, jonka tulee pysyä toimintakykyisenä tilanteesta huolimatta, sitä puolta ei voi pysäyttää. Julkisissa tiloissa kasvokkain tapahtuva asiakaspalvelu on vain pieni osa siellä tehtävää työtä.

Roy Pietilä

Kokkolan Vasemmistoliitto ry:n puheenjohtaja,

Kokkolan JHL ry:n puheenjohtaja

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »