Paikallisuutiset

Viiniä virtaa tavallista enemmän – Alkoholin myynti on kasvanut ja nyt sitä on mietittävä myös Alkossa: "Jaamme huolen siitä, miten poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa suomalaisten alkoholinkulutukseen", sanoo liiketoimintajohtaja Kari Pennanen

Ihmisten sulkeutuminen koteihin on lisännyt alkoholin myyntiä Alkoissa ja päivittäistavarakaupoissa.

Maaliskuun puolivälissä Alkoista käytiin hakemassa tiuhaan etenkin hanaviiniä. Myynti jatkui tavanomaista vilkkaampana myös sen jälkeen, mutta viime viikolla tahti näytti rauhoittuneen hieman.

– Maaliskuun toisella ja kolmannella viikolla asiakasmäärät olivat viime vuoden maaliskuuta vilkkaampia. Viime viikolla asiakasmäärät olivat viime vuoden tasolla. Myynti ja asiakasmäärät vaihtelevat voimakkaasti päivittäin ja myymälöiden välillä. Illan viimeisimmät asiointitunnit ovat pääosin olleet rauhallisimmat, vastaa Alkon liiketoimintajohtajaKari Pennanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa kysyntä on kohdistunut etenkin viinien hanapakkauksiin, mutta myös väkevien juomien volyymit ovat nousseet.

Samaan aikaan kuohuviinien myynti on laskenut. Se voi viitata siihen, että yhteisten juhlahetkien sijaan alkoholia juodaan nyt kotona.

A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki puhui Helsingin Sanomissa tikittävästä aikapommista ja siitä, kuinka suomalaisilla on valtava määrä alkoholia kodeissaan. Myös Alkon Kari Pennasen vastauksissa korostuvat huoli ja yhteiskuntavastuu.

– Toivomme malttia ja vastuullisuutta alkoholinkäyttöön. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollisen huolen ja ahdistuksen hälventämiseen eivät päihteet ole se oikea keino. Vähemmän on parempi. Jaamme huolen siitä, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa suomalaisten alkoholinkulutukseen. Toivomme malttia ja vastuullisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entäs markettimyynti?

Kokkolan K-Supermarketin kauppiasRami Appelgren sanoo, että panimotuotteiden myynnissä on "jonkinlaista kasvua".

– Kasvua on ollut, mutta ei mitään niin vahvaa, Appelgren kuvailee.

Samanlainen tuntuma on Reisjärvellä. K-Market Reisjärven myyjäEemeli Vinkka sanoo, että siiderin, lonkeron ja oluen myynti on noussut "jonkin verran" viimeisen kolmen viikon aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä suurempaa kasvu on ollut virvoitusjuomissa, mutta siihen ovat vaikuttaneet tarjouksetkin, Vinkka kertoo.

Kälviän Kaffeli -ravintola-liikenneasemalla juuri mikään ei ole muuttunut.

– Näppituntumalta vähittäismyynti on pysynyt ennallaan, mutta anniskelupuoli on kokonaan seis, sanoo yrittäjäPekka Borén.

Panimoliiton viestintäpäällikköEssi Lindqvistille kysymys poikkeusolojen vaikutuksesta alkoholin myyntiin on vaikea.

– Jäsenyrityksemme eivät ole raportoineet myyntilukujaan maaliskuulta. Q1:n (ensimmäinen vuosineljännes) myyntiluvut ovat julkivapaita vasta 30. huhtikuuta, Lindqvist sanoo.

Entä näppituntuma?

– Sitä on kauhean vaikea sanoa.

Onko Panimoliiton vaikea puhua myynnin kasvusta tilanteessa, jossa ihmiset sulkeutuvat alkoholivarastojensa kanssa koteihin ja kansanterveys voi vaarantua?

– Tärkeintä on juoda kohtuudella ja vastuullisesti, Lindqvist sanoo.

Mikä on Panimoliiton vastaus Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkoselle, jonka mukaan alkoholin myynti pitäisi poikkeusoloissa lopettaa kokonaan?

– Se ei olisi varma ratkaisu sen suhteen, että ongelmakäyttäjät varmasti tekisivät hankintansa jostain. Suomessa on puhuttu Viron myyntikiellosta, mutta todellisuudessa rajoituksia on tehty siellä vain myyntiin iltakymmenen jälkeen.

Kokkolan keskustan Alkon myymälän palvelupäällikkö Kaija Huldin ei voi Alkon niin sanotun tasapuolisuus- ja syrjimättömyysvelvoitteen takia kertoa myymäläkohtaisista poikkeusolohiteistä.

Liiketoimintajohtaja Kari Pennanen, ovatko hyllyt olleet tyhjiä?

– Yksittäiset tuotteet ovat voineet olla tilapäisesti loppu.

Pennanen palaa huolinäkökohtaan.

– Työn ja vapaa-ajan suhde saattaa hämärtyä, alkoholia voi huomaamattaan kuluttaa arjessa normaalia enemmän. Myös huoli omasta ja perheen tilanteesta saattaa lisätä alkoholin kulutusta. Erityisesti poikkeusolosuhteiden pitkittyminen voi vaikeuttaa perherauhan säilymistä kodeissa, Pennanen vastaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä