Paikallisuutiset

Sadat lapset tarvitsevat päivittäin päivähoitoa – Kalajoen, Ylivieskan ja Kokkolan alueella vanhemmat ovat olleet tarkkoja pienten nuhanenien kanssa. "Sairaita tai nuhaisia lapsia ei ole päivähoitoon tuotu" , kertovat varhaiskasvatusjohtajat

Ryhmäkoon rajoitukset ei lapsiryhmiä koske

Koronavirusepidemian pysäyttämiseksi käynnistetyt poikkeusolot eivät suoraan sulkeneet päiväkoteja tai muitakaan varhaiskasvatuksen paikkoja. Edelleen Keskipohjanmaan levikkialueella sadat lapset tarvitsevat päivähoitoa ja varhaiskasvatuksen palveluja päivittäin.

– Teemme aina torstaisin niin kutsutun otantapäivän ja laskemme tilanteen, jonka ilmoitamme eteenpäin aluehallintoviranomaisille sekä opetushallitukselle. Viime torstaina Ylivieskassa kunnallisessa päivähoidossa oli 161 lasta, normaali tilanteessa päivähoidossa on 567 lasta ja suurin piirtein samanmoinen suhdeluku on Ylivieskassa yksityisen päivähoidon osalta, kertoo Ylivieskan varhaiskasvatusjohtajaMarja Ranta-Nilkku.

Lapsimäärän vähentyminen on Ylivieskassa johtanut siihen, että leikkikerhotoiminta on lakkautettu toistaiseksi kokonaan. Päiväkodit Huvikumpu ja Keskisen päiväkoti on suljettu kokonaan ja niissä olleet lapset siirtyivät väliaikaisesti Joukahaisen päiväkotiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varhaiskasvatuksessa tilanne elää päivittäin, ainakaan toistaiseksi Ylivieskassa ei ole näköpiirissä enempää päiväkotien yhdistämisiä.

Yllättävän hyvin lapsia on riittänyt päivähoidossa. Maria Pentinmikko Kalajoen vt. varhaiskasvatusjohtaja

– Vaikka suoranaisesti opetushallitus ei linjaa siten, että varhaiskasvatuksen ryhmäkoot tulisi olla alle kymmenen henkeä, olemme Ylivieskassa pyrkineet siihen, ettei ryhmien koot kasvaisi tarpeettoman suuriksi vaan ne pysyisivät mahdollisimman pieninä. Myös tämä on keino pyrkiä pitämään viruksen leviäminen kurissa, sanoo Ranta-Nilkku.

Hänen mukaan ylivieskalaisvanhemmat ovat ottaneet hyvin haltuun kaupungin jakaman ohjeistuksen sairaan lapsen päiväkotiin tuomisesta.

"Jos lapsella on lieviä flunssan oireita, suosittelisin hänen pysyttelevän kotona ja palaamaan hoitoon, kun hän on ollut yhden vuorokauden oireeton. Jos lapsella on ollut hankalampi infektio: kuumetta, yskää, kurkkukipua ja lapsi on ollut selvästi sairas, suosittelisin kahta oireetonta päivää. Todennäköisesti tieto tästäkin asiasta tulee kevään aikana karttumaan, kun asiasta julkaistaan tutkimuksia ja suositukset saattavat muuttua." Näin ohjeistaa Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäriArto Nieminen vanhempia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alueemme vanhemmat ovat esimerkillisesti ymmärtäneet, että tämä on meidän kaikkien yhteinen asia. Emme ole joutuneet puuttumaan siihen, että sairaita tai nuhaisia lapsia olisi päiväkotiin yritetty tuoda, toteaa Ranta-Nilkku.

Ylivieskan tavoin Kalajoella vanhemmat ovat olleet valveutuneita ja kysyneet usein, että kuinka toimia pienen nuhanenän kanssa.

– Etenkin tämä kevätaika on pienten lasten kanssa haasteellista, sillä monella lapsella nenä valuu jo pelkän katupölyn ja allergian takia. Vanhemmat ovat ottaneet todella paljon yhteyttä ja kyselleet kuinka toimia, kertoo Kalajoen vt. varhaiskasvatuksenjohtajaMaria Pentinmikko.

Kalajoella lapsia on ollut päivähoidossa kunnallisella puolella 149 henkeä kun normaalioloissa päivähoidossa on 379 lasta. Yksityisellä puolella lapsia oli viime viikolla päivähoidossa 69, normaalisti heitä on 215. Ihan selkeästi vähemmän lapsia on tuotu päivähoitoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yllättävän hyvin lapsia on riittänyt päivähoidossa sekä varhaiskasvatuksessa. Toki seuraamme tilannetta päivittäin. Toistaiseksi emme ole joutuneet sulkemaan päiväkoteja. Himangalla yksi satelliittiyksikkö yhdistettiin isompaan päiväkotiin, mutta toistaiseksi emme ole tekemässä muita sulkuja, kertoo Pentinmikko.

Kokkola tarjoaa edelleen varhaiskasvatuspalvelut ja esiopetuksen kaikille niitä tarvitseville perheille. Normaalioloissa kunnallisia varhaiskasvatuksen palveluja käyttää noin 2600 lasta. Koronavirusepidemian aikana voimassa olevan suosituksen mukaisesti lähes 80 % lapsista on nyt jäänyt kotihoitoon, ja päivittäiset lapsimäärät päivähoidossa ovat vaihdelleet 370 – 580 lapsen välillä.

– Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa päiväkotiryhmien yhdistämistä, myöskään kokonaisia päiväkoteja ei ole suljettu. Toistaiseksi on siirretty kokonaisia lapsiryhmiä päiväkotirakennuksen tyhjiin tiloihin, kun ryhmäkoot ovat pienentyneet. Esimerkiksi Nahkurin päiväkodin lapset on siirretty Tervanpolttajan toiseen puolikkaaseen, Kaustarista puolestaan Nahkuriin, jolloin Kaustarin tyhjentyneissä tiloissa on päästy aloittamaan remontti. Osassa päiväkodeista muutama esikoululainen on liittynyt päiväkodin varhaiskasvatusryhmään. Ryhmäkoot vaihtelevat Kokkolassa viidestä viiteentoista lasta, kertoo Kokkolan varhaiskasvatusjohtaja Kai Kytölaakso.

Hän myös muistuttaa, että kaikki tehdyt muutokset on tehty, infektioylilääkäriä konsultoimalla ja hän on ne hyväksynyt. Myös kaikki suunnitelmat jatkosta tehdään yhdessä Soiten kanssa.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä