perjantai 7.8.2020 | 03:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katri Kulmuni ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä mediavalmennuskohun takia – Näin keskipohjalaiset poliitikot kommentoivat Kulmunin eroa

Vili Ruuska, Emma Halla-aho
Pe 5.6.2020 klo 15:22 | päivitetty pe 18:40

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä. Keskustan puheenjohtajana toimiva Kulmuni ilmoitti erostaan iltapäivällä eduskunnassa.

Taustalla on runsasta julkisuutta saanut mediavalmennuskohu. Kulmuni oli tilannut konsulttiyritykseltä viestintäpalveluja, jotka maksoivat yli 50 000 euroa.

Kulmunin ero tuli yllätyksenä elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.). Hän pitää asiaa erittäin harmittavana.

– On tietysti suoraselkäinen ratkaisu, ja arvostan, että Kulmuni pystyi tekemään näin kovan päätöksen. Hän puolueen puheenjohtajana tunnisti keskustelun perusteella, että hänen koulutuksestaan oli tullut rasite, jota oli vaikea sivuuttaa, Lintilä kommentoi.

Julkisuudessa paljon huomiota saanut mediavalmennuskohu johti Kulmunin eroon. Lintilä myöntää, että konsulttiyritykseltä saadun kalliin koulutuksen hinnat olisi pitänyt tarkistaa. Muiden toimijoiden kuin Kulmunin olisi kuitenkin pitänyt huolehtia tästä.

– Sillä aikataululla, joka ministerillä on, ei pysty, Lintilä toteaa.

Kulmunin aiempaa toimintaa keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkkä puolestaan kuvaa hapuilevana. Hän antaa osan kritiikkiä myös esikunnan puoleen.

– Avustajat ovat valmistelleet ja muokanneet varmasti kyseistä koulutusasiaa, Pärkkä pohtii esikunnan toimintaa.

Kuka on seuraava valtiovarainministeri? Lintilä ei ota kantaa tähän. Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä päättävät valtiovarainministeriehdokkaasta sunnuntaina Helsingissä. Lintilä painottaa, että hallituksen pitää olla toimintakykyinen jo ensi viikolla. Siksi on tehtävä nopeita peliliikkeitä.

– Tärkeintä on se, että hallituksen toimintakyky turvataan välittömästi. Maassa on jo pandemiakriisi, joten emme tarvitse enää poliittista kriisiä, Lintilä linjaa.

Keskustan ilmoittama aikataulu on riittävän ripeä hallituksen toimintakyvyn kannalta. Tätä mieltä on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

– Varmasti ensi viikolla on uusi valtiovarainministeri, hän näkee.

Pärkän mielestä elinkeinoministeri Mika Lintilä olisi paras sekä luontevin vaihtoehto uudeksi valtiovarainministeriksi.

– Uskon, että hänellä on parhaat edellytykset tähän pestiin, Pärkkä kommentoi.

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri kokoontuu ensi viikolla, mutta Pärkkä uskoo piirin olevan samoilla linjoilla hänen kanssaan.

Pärkkä on siis lyönyt korttinsa pöytään. Henriksson sen sijaan ei halua lähteä sekoittamaan ministerisoppaa eli puhumaan siitä, kannattaako itse Lintilää valtiovarainministeriksi.

– On keskustan sisäinen asia miettiä, kuka tulee Kulmunin seuraajaksi. Keskustalla on monta hyvää ehdokasta, hän toteaa.

Perussuomalaisten kaustislainen kansanedustaja Mauri Peltokangas ei pitänyt tuoreeltaan Katri Kulmunin eroa valtiovarainministerin tehtävästä suurena ihmeenä. Hän uskoo, että muita vaihtoehtoja ei tainnut olla.

– Kun ajatellaan historiaa, on ministerieroja tullut pienemmistäkin, Peltokangas tokaisee.

Koko vyyhti mediavalmennuskohusta eroon on oppositiopoliitikon suussa nopeasti pureksittu. Tuli tehtyä selkeitä virheitä ja sitten tarvittavia johtopäätöksiä.

– Mielestäni oli hyvä, selkärankainen ratkaisu, Peltokangas arvioi.

Riittääkö tämä vai pitääkö hallituksen erota?

– Näyttää siltä, että hallituspuolueilla ei ole homma hanskassa. Näkisin, että ainakin KRP:n (keskusrikospoliisi) rikostutkinnan alaisena olevan Pekka Haaviston tulisi erota välittömästi, Peltokangas viittaa al-Hol-selkkaukseen ja jatkaa:

– Hallitus on näyttänyt kyntensä. Sen tulisi nyt ymmärtää väistyä sivuun ja antaa Suomen kansan päättää seuraava koalitio, hän paaluttaa.

Katri Kulmunin ero valtiovarainministerin tehtävästä ei horjuta hallituksen olemassaoloa. Näin arvioi Henriksson.

Hän jatkaa, että Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Sellainen on jo olemassa, mikä ilmenee Henrikssonin mukaan esimerkiksi siitä, miten hallitus on tarttunut toimillaan piinaavaan koronaviruspandemiaan.

– Kansalaiset ovat antaneet meille vahvan tuen. Olemme tehneet tällä viikolla paljon tärkeitä päätöksiä, Henriksson kommentoi.

Vuosi politiikassa on ollut myrskyisä. Ensin kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sai lähteä Postin omistajaohjaussotkujen takia marraskuun lopulla. Jälkijunassa pyöröovista ulos matkasi pääministeri Antti Rinne (sd.) hallituksineen luottamuspulan vuoksi joulukuussa. Nyt oli Kulmunin vuoro astella lankkua pitkin mereen.

Tapahtumat ovat olleet kiistatta poikkeuksellisia. Onko merkittävässä asemassa olevien poliitikkojen, kuten ministerien, erokynnys kuitenkin madaltunut?

– Ehkä jonkin verran. Tämä kertoo politiikan epävarmuudesta ja turbulenssista. Huomenna tulee vuosi siitä, kun Rinteen hallitus nimitettiin. On ollut melkoista menoa. Toivoisi vakautta ja ennustettavuutta, Lintilä summaa.

//5.6. kello 16.04 Täydennetty juttua elinkeinoministeri Mika Lintilän kommenteilla. Muokattu otsikkoa.

//5.6. kello 16.31 Täydennetty juttua kertauksella politiikan vuodesta.

//5.6. kello 16.47 Täydennetty juttua keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkän kommenteilla.

//5.6. kello 17.25 Täydennetty juttua perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokankaan kommenteilla.

//5.6. kello 17.40 Täydennetty tieto siitä, milloin valtiovarainministeriehdokkaasta päätetään.

//5.6. kello 18.15 Täydennetty juttua oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kommenteilla. Muutettu jutun rakennetta.

//5.6. kello 18.39 Muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Pietarsaarelainen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson luottavaisena: Katri Kulmunin ero valtiovarainministerin tehtävästä ei horjuta hallitusta

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas ei yllättynyt valtiovarainministeri Katri Kulmunin erosta – Kaustislainen oppositiopoliitikko hallituksen asemasta: "Tulisi nyt ymmärtää väistyä sivuun"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi Katri Kulmunin eroa valtiovarainministerin tehtävistä Keskipohjanmaalle: "Arvostan, että pystyi tekemään näin kovan päätöksen" – Ei ota kantaa siihen, onko hän seuraava valtiovarainministeri

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Pärkkä Kulmunin erosta: "Yllättynyt olen, jos hän ei haastajia saa syyskuussa pidettävässä puoluekokouksessa"

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »