Paikallisuutiset

"Kun takana on rankka kolme vuotta lukio-opintoja, niin kyllä kai sitä jaksaa kolme kertaa juhliakin!"

Kokkolan, Ylivieskan ja Pietarsaaren lukiot juhlivat tulevana viikonloppuna ylioppilaitaan, kukin omalla tyylillään.

Tänä vuonna ylioppilaiksi valmistuneet ovat saaneet jännittää kenties vähän turhankin monta kertaa valkolakkinsa puolesta.

Aluksi pelättiin, siirtääkö koronaepidemia ylioppilaskirjoituksia koko valtakunnassa, ja viimeisiä kokeita aikaistettiinkin viikolla, varmuuden vuoksi.

Koronarajoitusten takia kevään ylioppilaiden juhlinta jäi minimiin. Useimmiten ylioppilaaksi valmistumista juhlittiin tiukasti oman perheen kesken. Näin tehtiin myös kokkolalaisessa Nyströmin perheessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Katsoimme ruotsinkieliseltä lukiolta striimatut ylioppilasjuhlat puheineen kotisohvalta, koko perhe yhdessä, ja Salli laittoi valkolakin päähänsä asiaan kuuluvasti, kun lupa heltisi, tuoreen ylioppilaan äitiSanna Kalajo kertoo hymyillen.

Kun takana on rankka kolme vuotta lukio-opintoja, niin kyllä kai sitä jaksaa kolme kertaa juhliakin!

Varsinaista lakkiaispäivää perheessä juhlittiin lähinnä isovanhempien ja ylioppilaan kummien kanssa. Juhlaväki rajattiin silloisten koronarajoitusten mukaisesti alle kymmeneen. Reilua viikkoa myöhemmin edessä oli toiset kakkukestit.

– Tuntui oikealta kutsua työkaverit kahville, etenkin kun moni heistä oli jo ennättänyt tuoretta ylioppilasta muistaa.

Vanhempien työkavereita oli juhlimassa kaiken kaikkiaan parisenkymmentä, eivätkä he tulleet kaikki yhtenä ryppäänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saimme pidettyä ne kesäkuun juhlat hienossa säässä ja ulkona oman kodin terassilla, jossa turvavälit oli helppo pitää.

Venetsialaisina eli tulevana viikonloppuna edessä ovat siis jo kolmannet ylioppilasjuhlat, kun kaikki Kokkolan lukiolaiset kokoontuvat yhteen Länsipuistoon juhlistamaan valkolakkia ja keväällä suoritettua ylioppilastutkintoa.

Joko hapottaa,Salli Nyström?

– Kun takana on rankka kolme vuotta lukio-opintoja, niin kyllä kai sitä jaksaa kolme kertaa juhliakin!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyström kertoo odottavansa tulevan viikonlopun juhlia erityisen paljon, sillä edessä ovat vihdoin juhlat omien ystävien kanssa.

– On hienoa nähdä vielä kerran isolla porukalla, ottaa ryhmäkuva ja viettää aikaa yhdessä. Ei tällainen mahdollisuus kovin montaa kertaa toistu, Nyström kertoo.

Ylioppilasjuhlien siirtyminen edelleen itsenäisyyspäivän tienoille olisi Nyströmin mukaan suoraan sanottuna surullista.

– Mitä pitemmälle aika kuluu ja asia venyy, sitä useampi on kiinni jo opinnoissa tai muualla töissä, eikä ehkä pääse juhliin ollenkaan – kun jo nyt osa joutuu jättämään venetsialaisten yo-juhlat väliin, Salli Nyström sanoo.

Kokkolassa kevään ylioppilaiden yhteinen juhla alkaa venetsialaislauantaina kello 11 Länsipuistossa, Laululavan läheisyydessä.

– Seuraamme tietysti koronatilannetta päivittäin, ja muutoksia voi sen takia vielä tulla, mutta näissä olosuhteissa ei oikein voi muuta kuin mennä päivä kerrallaan, perjantaina haastateltu Kokkolan suomenkielisen lukion rehtoriMarkku Anttila kertoo.

Paikan päälle odotetaan useampaa sataa juhlavierasta. Kokkolan lukioista valmistui keväällä kolmisensataa ylioppilasta.

– Kaikki he eivät tietysti pääse paikalle. Joku haluaa juhlia pienen piirin kesken ja toisen seurassa tulee ehkä vähän suurempi perhekunta. Meidän tarkoituksenamme on rajata juhlakenttä alueisiin niin, että turvavälit on kuitenkin kaiken aikaa mahdollista säilyttää.

Ylivieskassa ja Pietarsaaressa kevään ylioppilaita juhlitaan niin ikään tulevana lauantaina, mutta toisin kuin Kokkolassa, juhlat järjestetään sisätiloissa.

Paikan päälle Ylivieskan liikuntakeskukseen on tulossa arvion mukaan yhteensä noin kolmesataa henkeä.

– Ylioppilaita tulee viitisenkymmentä, ja he ovat saaneet kutsua mukaan omat läheisensä ja sukulaiset. Liikuntakeskuksen saliin mahtuu toistatuhatta henkilöä, joten etäisyydet on helppo pitää, Ylivieskan lukion rehtoriKalle Luhtasela sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle on annettu maskisuositus, joten se on luonnollisesti voimassa myös ylioppilasjuhlissa.

– Myös me suosittelemme maskien käyttämistä, vaikka tietysti osa ihmisistä osaa sitä käyttää ilman meidän kehotuksiamme. Nuoret ovat ehtineet kuitenkin jo lähteä töihin ja opiskelemaan, ja tulevat juhliin ympäri Suomen, mikä aina nostaa osaltaan riskitasoa.

Pietarsaaren lukion ylioppilaita juhlitaan lauantai-iltapäivänä koulun omassa juhlasalissa.

– Järjestämme juhlatilan niin, että ylioppilaat ja heidän vieraansa voivat juhlia mahdollisimman väljästi. Olemme ohjeistaneet henkilökohtaisesti nuoret, eikä juhlassa kuulla yhteislaulua tai nähdä halauksia tai kättelyitä, Pietarsaaren lukion rehtoriMinna Vanhamäki kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä