keskiviikko 21.10.2020 | 02:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Laitakaupungin liberaalien ja kirkonkylän konservatiivien välimaastoon kaivataan lisää porukkaa

Ke 9.9.2020 klo 06:30

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin entisellä toiminnanjohtajalla Erkki Hännisellä on lahja pelkistää asiat yhtä humoristisesti kuin osuvasti.

Keskipohjanmaan jutussa (digi 7.9., printti 8.9.) hän asemoi itsensä ”laitakaupungin liberaalien ja kirkonkylän konservatiivien välimaastoon”. Siihen joukkoon muuten mahtuu Hännisen lisäksi monenlaista suharia. Esimerkiksi tämän kirjoituksen laatija.

Valitettavasti sosiaalisen median taistelutantereilla huumori ja hyväntahtoisuus ovat kroonisessa alakynnessä. Liberaalit leimataan helposti kaiken hyväksyviksi suvakeiksi. Konservatiivit taas patavanhoillisiksi fundamentalisteiksi.

Taas kerran totuus on siellä jossain... välimaastossa.

Voi olla liian löperö tai liberaali näkemys, mutta aika pitkälle keskinäisessä ymmärryksessä pääsee pelkästään sillä, että ei omalla toiminnallaan tee pahaa muille. Muutenhan voikin sitten olla kuin Ellun kanat.

Tästä näkemyksestä on hieman juhlallisempikin versio, joka kantaa nimitystä ”kultainen sääntö”, jonka Jeesus Nasaretilainen pelkisti saarnatessaan vuorella: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Kultaista sääntöä ei kristinusko voi monopolisoida, sillä sen periaate löytyy lähes kaikista uskonnoista. Hyvä niin.

Ihmiskunnan historia vain kertoo periaatteen käytännön toteutuksesta jotain aivan muuta. Ehdoton käsitys asioiden oikeasta laidasta, järkähtämätön varmuus omasta oikeaoppisuudesta ja pahimmillaan eri mieltä olevien suoranainen demonisointi ovat tehneet kauniista säännöstä arvotonta kissankultaa.

Mikään ei valitettavasti viittaa, että tilanne olisi paranemaan päin. Uutiset idästä – Venäjältä ja Valko-Venäjältä – tai Yhdysvalloista eivät varsinaisesti luo uskoa kultaisen säännön pikaiseen maailmanlaajuiseen läpimurtoon.

Esimerkkejä löytyy tietysti paljon lähempääkin, itse kenenkin peilistä. Se kannattaa koettaa muistaa.

Oletus voi olla uskalias, mutta menköön. Nimittäin melkein rohkenisin väittää, että maailma olisi piirun verran parempi paikka, jos laitakaupungin liberaalien ja kirkonkylän konservatiivien välimaastossa olisi enemmän porukkaa.

Vähenemään päin näyttää kuitenkin olevan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »