perjantai 4.12.2020 | 19:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Koronaa, onko muuta – "Tarvitaan pääministeri Sanna Marin lausumaan: nyt ei ole aika lähteä syyslomamatkoille"

Ma 5.10.2020 klo 06:30

Tuntemattomien ihmisten kanssa ei tätä nykyä tarvitse puheenaihetta miettiä. Ei tarvitse puhua säästä. Jokainen osaa lausua mielipiteensä koronatilanteesta, jossa käänteitä riittää niin, ettei meinaa perässä pysyä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on korona ja vaaleihin on enää juuri kuukausi aikaa. Mitä Trump voi tehdä kampanjansa loppuaikana? Tuskin hän tyytyy lepäilemään villasukat jalassa karanteenissa vajaata paria viikkoa.

Perjantain tiedon mukaan vastaehdokas Joe Bidenin koronanäyte oli osoittautunut negatiiviseksi. Yhtäkaikki molemmat eläkeukot Trump, 74, ja Biden, 77, ovat vahvasti ikänsä puolesta koronaviruksen riskiryhmää. Eikö yhtään nuorempia ehdokkaita ollut tarjolla? Onneksi en ole amerikkalainen.

Viikonlopun aikana moni asia on saattanut muuttua, mutta tätä kirjoittaessani perjantai-iltana Vaasan sairaanhoitopiirin alueella Pohjanmaalla oltiin sitä mieltä, että maakunta on epidemian kiihtymisvaiheessa taudin ilmaantuvuusluvun perusteella.

Etelä-Pohjanmaalla ehdittiin jo aiemmin olla huolissaan muista kiihtyvistä naapurimaakunnista, kuten Pirkanmaasta ja Keski-Suomesta. Nyt raja varmaan sitten laitetaan ainakin sanojen tasolla kiinni myös Vaasan suuntaan.

Pohjanmaan kiihtymykseen liittyy siis vahva maskisuositus. Sen epäselvempää suosittelua ei ole kyllä nähty kuin hengityssuojainten käytön ohjeistuksissa koko maan osalta. Viime viikolla THL:n johtaja Mika Salminen ja ylilääkäri Taneli Puumalainen olivat oman puljunsa tiedotustilaisuudessa maskit naamalla. Päivää myöhemmin ministerit esiintyivät valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa ilman maskeja.

Ministerit Kiuru ja Lintilä kertoivat uusista ravintolarajoituksista, jotka tulevat voimaan tämän viikon torstaina. Mutta baarien aiemmin sulkeminen ei auta, jos ihmiset jatkavat hääjuhlien, koti-, ja mökkibileiden järjestämistä.

Asia taitaa olla niin, että tarvitaan pääministeri Sanna Marin lausumaan: nyt ei ole aika lähteä syyslomamatkoille. Myös Sale voisi sanoa jotain.

Nyt raja varmaan sitten laitetaan ainakin sanojen tasolla kiinni myös Vaasan suuntaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »