perjantai 5.3.2021 | 05:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huono ajokeli liikenteen kiusana tiistaina: Rekan ulosajo pisti valtatien 13 poikki Vetelin ja Perhon välillä – Päivän lumikertymä Keski-Pohjanmaalla yli viisi senttimetriä, povaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi

Vili Ruuska
Ti 23.2.2021 klo 07:13 | päivitetty ti 13:50

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sää on sanalla sanoen talvinen tiistaina. Lumipyryalue liikkuu päivän aikana maan yli itään. Ensimaistiaiset siitä tiistaiyönä ja -aamuna on jo saanut maan länsiosa. Puuskittainen kaakkoistuuli lisää pakkasen purevuutta ja kinostaa lunta.

Tältä näytti ajokeli Kokkolassa tiistaina seitsemän aikoihin:

Toistaiseksi lumensyvyyslukemat eivät ole saaneet rajuja lisäyksiä. Lumensyvyyden ilmoittavan Forecan kartan mukaan Kokkolassa Santahaan-mittausasemalla on 61 senttimetriä lunta (tilanne tiistaina 23.2. kello 13.30). Vastaava lukema Ylivieskassa lentokentän mittausasemalla on 53 senttimetriä, Halsuan Kanalan-mittausasemalta puolestaan 60 senttimetriä.

– Lunta tulee voimakkaasti ainakin iltapäivään asti. Kello 15:n paikkeilla rupeaa pikku hiljaa helpottamaan. Sää poutaantuu lännestä alkaen. Päivän aikana Keski-Pohjanmaalle lunta tulee yli viisi senttimetriä – tuskin ihan kymmentä, päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö Ilmatieteen laitokselta ennustaa.

Lumet pois kulkuväyliltä. Kuva Kulmakadulta Kokkolasta.
Clas-Olav Slotte

Maan länsiosassa tulee paikoin myös jäätävää vesisadetta. Ajokeli muuttuu jälleen laajalti huonoksi tai erittäin huonoksi. Toistaiseksi Keskipohjanmaan levikkialueella on vältytty suurilta tieliikenneonnettomuuksilta.

Tilannehuoneen hälytyskartan mukaan Vetelissä on sattunut puoli kahdeksalta pieni tieliikenneonnettomuus. Tuntia myöhemmin Kalajoella tapahtui niin ikään pieni tieliikenneonnettomuus. Samankaltainen hälytystehtävä kirjattiin kahdentoista molemmin puolin Kärsämäelle ja Pyhäjärvelle. Pyhäjärvellä tapahtui kahden auton peräänajo, Kärsämäellä auto luiskahti ojaan.

Vetelin onnettomuudessa täysperävaunurekka suistui ojaan valtatiellä 13 Vetelin ja Perhon välisellä tieosuudella. Ulosajosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Rekka ei kaatunut vaan oli pystyssä ojassa. Sen nostamiseen tarvittiin nostokalustoa, minkä vuoksi paikalle jäi yksi pelastuslaitoksen yksikkö ohjaamaan liikennettä. Tie oli poikki kymmeneen asti.

Kuva onnettomuuspaikalta Vetelistä.
Konsta Hietaniemi

Näin Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos twiittasi aiheesta:

Säätyyppi muuttuu täysin keskiviikkona. Tuolloin päästään plusasteiden puolelle parin asteen verran. Torstaina mittarissa on nelisen plusastetta. Perjantaina saataneen samanmoisia lukemia auringonpaisteen kera.

//23.2. kello 7.18, 13.33 Päivitetty ajantasaiset lumensyvyysluvut.

//23.2. kello 8.35, 9.16, 9.49, 10.07, 13.50 Päivitetty juttua.

//23.2. kello 9.19 Muokattu otsikkoa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »