tiistai 13.4.2021 | 03:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Maakunnan vaihto harkintaan Ylivieskan seudulla?

Ke 7.4.2021 klo 18:15 | päivitetty ke 19:45

Tulevat kuntavaalit tarvitsevat isoja asiakysymyksiä, ja Ylivieskan kehityskyvyn ja näkyvyyden lisäämiseksi olisi Ylivieskassa hyvä keskustella maakunnan ja sote-alueen nykytilanteesta.

Nythän olemme suuren Pohjois-Pohjanmaan maakunnan, ja Oulun sairaanhoitopiirin alaisuudessa. Huonoa tässä mallissa on se, että vaikka Ylivieskan seutu on n. 100 000 asukkaan alue, silllä ei ole kokoonsa nähden juurikaan päätäntävaltaa Oulun rinnalla.

Mikäli Ylivieskan seutu vaihtaisi Keski-Pohjanmaan maakuntaan, olisi Ylivieskan seutu tasaväkinen seutukunta Kokkolan seutukuntaan nähden. Saisimme lisää päätäntävaltaa, eikä kaikki suuren hankkeet ja rahoitukset jäisi Oulun seudulle. Myös terveydenhuollossa Soite ja Keski-Pohjanmaan piiri olisivat järkevä ratkaisu.

Yliopistosairaanhoidossa olisimme jatkossakin OYS:n alaisuudessa, mutta esim. nyt korona-aikaan Ylivieskan seudun ei tarvitsisi kärsiä Oulun seudun ongelmista, jossa korona on isompi ongelma, ja esim. rajoitukset ovat jyrkempiä, vaikka Kalajokilaakson alueella korona on rauhallisessa vaiheessa. Mikäli olisimme Keski-Pohjanmaan sote-alueessa, meillä olisi vain perustason rajoitukset nykyisen kiihtymisvaiheen sijaan. Ja toki, onhan ihan fyysisestikin Kokkola lähempänä Ouluun verrattuna.

Olisiko nyt kuntavaaleissa hyvä paikka miettiä, kuinka nostetaan alueellista painoarvoa Ylivieskan seudulle. Maakunta- ja sote-aluemuutos nostaisi painoarvoa, sillä pienemmässä yksikössä saisimme huomattavasti isommin äänen kuuluviin. Nykyisellään Keski-Pohjanmaan maakunnassa on n. 90 000 asukasta, kun Oulu-vetoisessa maakunnassa on yli 400 000 asukasta. Jokainen pystyy tästä yhtälöstä miettimään, kummassa saamme painoarvoa nostettua.

Samuli Heinonen

Ylivieska

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »