perjantai 24.9.2021 | 15:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anu Jylhän kolumni: Kenessä on syy, jos tasa-arvon toteutuminen ahdistaa ja aiheuttaa mielipahaa?

To 1.7.2021 klo 06:30

Entä jos kaikki olisivat vain hiljaa?

Ei puhuttaisi, ei naurettaisi, ei itkettäisi. Ei ainakaan vaadittaisi. Annettaisiin elämän kulkea. Ei eteenpäin, luultavasti taaksepäin. Esitettäisiin kaiken olevan hyvin.

Ei hiiskuttaisi oman elämän ongelmista. Ei kuormitettaisi niillä muita. Elettäisiin täysin moderneina länsimaisina yksilöinä. Yksin. Ei kerrottaisi, että meitä riistetään. Ihmisoikeuksiamme loukataan. Ei vain viitsittäisi häiritä. Pitää melua tyhjästä. Mieluummin kärsisimme hiljaisuudessa, jottemme rasittaisi hädällämme.

Mutta. Ihminen ei ole yksineläjä. Ihminen ei myöskään ole empatiaan kykenemätön, vaikka niin saattaisi ajoittain erehtyä luulemaan julkisia keskusteluja seuratessa.

Pride-uutiset aiheuttavat kommenttikentissä valtavasti vastareaktioita, oikeastaan ihan älyttömästi. Se on hassua, sillä kommentoijat ihmettelevät sateenkaari-ihmisten pitämää turhaa mekkalaa. He ihmettelevät, mikseivät saa olla rauhassa, miksi tästä asiasta täytyy jatkuvasti uutisoida, ja miksi vähemmistöt meluavat itsestään.

Sitä samaa kysyisin kommentoijilta. Miksi te ette anna muiden olla rauhassa? Miksi täytyy jatkuvasti laittaa vastaan? Miksi te meluatte itsestänne ja omasta ärtymyksestänne?

Vähemmistöjen oikeuksista puhuminen ja niiden vaatiminen ei ole ideologia. Tasa-arvoiset ihmisoikeudet eivät ole ideologia. Niiden järjestelmällinen vastustaminen sen sijaan on.

Niin kauan kuin oikeutta yhdenvertaiseen elämään vastustetaan, niin kauan asiasta pidetään meteliä. Onneksi.

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset eivät ole ottamassa sinulta mitään pois. He haluavat vain samat oikeudet kuin muillakin on.

Oikeuden olla rauhassa ja vapaa omana itsenään. Siis juuri niitä asioita, mitä sinäkin toivot itsellesi.

Jos kuitenkin jatkat sananvapaudeksi verhoillun haukkumisen, häiriköinnin ja syrjimisen harjoittamista, sallit niiden käyttämistä myös itseäsi kohtaan.

Saavutetaanko silloin rauha?

Niin kauan kuin oikeutta yhdenvertaiseen elämään vastustetaan, niin kauan asiasta pidetään meteliä. Onneksi.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »