perjantai 24.9.2021 | 15:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kellotapuli kohoaa uljaana Ylivieskan yllä

Hanna Rautio
Ma 19.7.2021 klo 20:00

Ylivieskan uuden kirkon rakentuminen on hieno tarina, jonka yksi näyttävä luku saatiin liki päätökseen viime viikolla. 42-metrinen teräksinen kellotapuli kuljetettiin ja nostettiin paikalleen kesäyön tunteina tiistain ja keskiviikon välillä. Kuljetus ja pystytys tehtiin yöllä turvallisuuden ja työrauhan vuoksi, mikä on ihan oikein, kun noin massiivista rakennusta liikutellaan.

Onneksi me sivustaseuraajat olemme saaneet nähdä koko tapulioperaation muun muassa Veli Lesellin kuvaamalta vaikuttavalta uutisvideolta. Myös naapuruston kerrostaloasukkaiden videoita oli heti tuoreeltaan Facebookissa. 45 metriä pitkän erikoiskuljetuksen peruuttaminen ahtaassa risteyksessä Vieskankadulta Kirkkotielle saa hikikarpalot kihahtamaan katsojan otsalle. Mitä ammattitaitoa!

Tapuli kohoaa vanhan kirkon raunioiden päässä ja on uljas ilmestys. Uusi moderni kirkko herätti paljon närää ja negatiivisia mielipiteitä kaupunkilaisten keskuudessa, mutta kellotapulista en ainakaan sosiaalisessa mediassa vastaavaa myrskyä nähnyt. Hyvin monen kommentoijan mielestä ylivieskalaisvalmisteinen kellotapuli on upea, niin minustakin.

Tapuli-luku saa viimeisen silauksensa elokuussa, kun kellot on määrä asentaa. Ne nostetaan paikoilleen tapulin sisäosaa pitkin. Tämän jälkeen piispa vihkii valmiin kellotapulin käyttöön suunnitelmien mukaan elokuun puolessa välissä. Varsinainen kirkon vihkiminen sujui pääsiäisenä korona varjossa. Nyt toiveet ovat paremmasta ja siitä, että kaupunkilaiset pääsevät sankoin joukoin juhlistamaan uutta maamerkkiään.

Hengellisen ja henkisen merkityksen lisäksi kirkonseutua voi helposti pitää tätä nykyä Ylivieskan hienoimpana nähtävyytenä.

Suurimmista töistä on vielä jäljellä urkujen asentaminen. Barokkiurut, joissa tulee olemaan 35 äänikertaa, asennetaan kirkkoon vuonna 2023. Jospa siihen päättyisi vaiherikas kirkkosaaga, joka alkoi tragediana pääsiäislauantaina 26. maaliskuuta 2016.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Hyvin monen kommentoijan mielestä ylivieskalaisvalmisteinen kellotapuli on upea.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »