lauantai 23.10.2021 | 02:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Ilmastopaneeli kertoo meille vakavan viestin – Tulviin on totuttu, mutta tuleviin vesimääriin ei ole vielä varauduttu

Tiina Ojutkangas
To 23.9.2021 klo 20:00

Suomen ilmastopaneelin tuoreen selvityksen mukaan jokaisessa Suomen maakunnassa tulvariski kasvaa tulevaisuudessa. Maakunnittain on eroja, mutta tulvat eivät ole Keskipohjanmaan vaikutusalueella nytkään tuntemattomia huolenaiheita.

Ilmastopaneeli on selvittänyt muutoksia, jotka näyttäytyvät raportissa kenties pahemmin ja nopeammin kuin moni on tajunnutkaan. Hurjilta vaikuttavat rankkasateet ja vesimassat muualla Euroopassa tulevat olemaan todellisuutta Suomessakin. Kovat helteet ja myrskytuhot ovat puhuttaneet suurta yleisöä enemmän kuin vesi. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen päällikkö Hilppa Gregow arvioi nimenomaan sateet suuriksi riskeiksi.

Mitä ilmastopaneelin tiedoilla sitten pitäisi tehdä muuta kuin huolestua? Helsingin yliopiston professori ja Ilmastopaneelin jäsen Sirkku Juhola arvioi medioille torstaina, että maakunnallinen sopeutuminen ja riskien tunnistaminen on tosi alkutekijöissään. Hänen mukaansa systemaattisia riskikartoituksia ei ole missään maakunnassa.

Kaikissa isoissa infrastruktuurihankkeissa pitää Juholan mukaan jollain tavalla miettiä, mitkä ovat mahdolliset vaikutukset ja näkymät tulevaisuudessa, jos halutaan, että rakennus on pystyssä tai tie käytössä vielä vuosisadan lopulla.

Suomalaiset maakunnat ihmisineen ovat keskittyneet ilmastonmuutoksen hillintään ainakin pienin teoin. Realismia on se, että vaikutusarvioita ja varautumistakin on tehtävä. Ilmastonmuutokseen voi yrittää vaikuttaa tekojen kautta kaikkialla. Turvassa muutoksilta ei ole kukaan.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkopalvelusta.

Suomalaiset maakunnat ovat keskittyneet ilmastonmuutoksen hillintään ainakin pienin teoin.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »