Ulkomaat

Onko ulkomaille matkustaminen jo turvallista? Kokeneet kokkolalaisreissaajat ja Soiten infektiolääkäri vastaavat – Katso videolta, minne Kreetalla jo käyneet Pirjo ja Samir Ressam lähtevät seuraavaksi: "Yhtään ei enää korona ahdista"

– Voin sanoa, että Lappi ei ole mun juttu. Yritin kyllä asennoitua ja meillä oli lasi-iglukin, mutta minuun ei purrut Lapin-hulluus kerrasta, kertoo kokkolalainenPirjo Ressam.

Monien suomalaisten tapaan Ressamien lomamatka suuntautui kotimaahan, kun ulkomaille ei koronapandemian vuoksi päässyt. Viimesyksyinen Lapin reissu ei ollut kovin onnistunut kokemus.

– Ruska oli ohitse, talvi ei ollut vielä tullut. Sää oli huono eikä Samir tykkää vaeltamisesta, Pirjo Ressam kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokeneet maailmanmatkaajat kököttivät kotona ja kaipasivat ulkomaille. Puolitoista vuotta pahinta korona-aikaa oli heille pitkä aika.

– Koskaan en ole ollut näin kauan matkustamatta. Samirillekin tämä oli pisin aika, jonka hän on ollut näkemättä Marokossa asuvaa äitiään.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Pian jälleennäkeminen on mahdollista. Estettä matkustamiselle ei ole, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muuttimatkustussuosituksia syyskuun puolivälissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL suosittelee ottamaan täyden koronarokotussuojan ennen matkalle lähtöä.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta, THL:n sivuilla todetaan.

Ressameilla rokotukset ovat kunnossa. He ovat lähdössä ensin Marokon Agadiriin ja kaukomatkalle viimeistään maaliskuussa. Vuosikymmeniä yhdessä reissannut pariskunta on matkustanut paljon varsinkin Aasiassa

– Yhtään ei enää korona ahdista. Samoja varotoimia pystyy noudattamaan ulkomailla kuin täälläkin. Se on omasta käyttäytymisestä kiinni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samir ja Pirjo Ressam viihtyvät hyvin Marokon Agadirissa, jossa asuu Samirin äiti. He matkustavat sinne perheenkin kanssa vuosittain.
Samir ja Pirjo Ressam viihtyvät hyvin Marokon Agadirissa, jossa asuu Samirin äiti. He matkustavat sinne perheenkin kanssa vuosittain. Kuva: Markku Jokela

Kotimaakunnan Keski-Pohjanmaan epidemiatilanteella, joka on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa, ei ole merkitystä matkustamisen kannalta. Tätä mieltä on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten infektiolääkäriArto Nieminen.

– Epidemiatilanne ei vaikuta, koronavirusta on varmasti joka puolella enemmän tai vähemmän, Nieminen sanoo.

Täysi rokotussarja ei kuitenkaan takaa sitä, etteikö ulkomaanreissulla voi saada uutta koronavirustartuntaa, joka on jonkin uuden variantin aiheuttama.

– Virus muuntuu jatkuvasti ja myy-variantti ei tule olemaan viimeinen koronavirusvariantti, jota todetaan.

Myy-variantti on koronaviruksen viides muunnos, joka on luokiteltu huolta herättäväksi. Se löydettiin ensimmäistä kertaa tammikuussa Kolumbiasta.

On hyvä muistaa, että koronavirus ei ole ainoa tartuntatauti, jota maailmalla liikkuu. On hyvä perehtyä kohdemaan tilanteeseen esimerkiksi THL:n ja Ulkoministeriön verkkosivuston kautta.

Kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset voi tarkistaa esimerkiksi lähetystöjen sivuilta. Suomessa ulkoministeriö päivittää matkustustiedotteet jälleen maakohtaisesti.

Ressamit ovat seuranneet Marokon tilannetta aktiivisesti. Vielä elokuussa kaupunkeja oli suljettu.

– Nyt rajoitukset ovat poistuneet. Samir kertoi, että Marokossa on hyväksytty rokotustodistukset.

Ennen Marokon matkaa Ressamit ovat jo ehtineet matkustaa EU:n sisällä. He olivat reissussa viime kesänä.

Lentoliput Ranskaan varattiin hyvissä ajoin keväällä, mutta alkukesän ajan oli epävarmaa, voiko matkalle lähteä.

Pirjo Ressam on ammatiltaan hieroja, ja hän työskenteli keväällä Attendolle kuten hän tekee edelleenkin tarvittaessa. Hänen miehensä Samir on saman työnantajan palveluksessa työskennellen hoivakodin kokkina.

– Tiesimme, että saamme työmme puolesta rokotukset aikaisin, joten uskalsimme varata lennot.

Määränpää oli Etelä-Ranskassa sijaitseva Carcassonnen kaupunki, jonne Samirin setä oli kutsunut heidät poikansa häihin.

– Vasta heinäkuussa Ranskassa saatiin virallinen varmistus, että häät voitiin pitää.

Kotona kököttäminen saa nyt riittää. Lapin-hulluus ei iskenyt Ressameihin, joten viime kesänä he nauttivat päästessään matkalle Etelä-Ranskaan ja Kreetalle.
Kotona kököttäminen saa nyt riittää. Lapin-hulluus ei iskenyt Ressameihin, joten viime kesänä he nauttivat päästessään matkalle Etelä-Ranskaan ja Kreetalle. Kuva: Markku Jokela

Lentoasemilla vaihdot sujuivat hyvin. Saksassa lentokentillä oli paljon väkeä ja maskit käytössä.

Pirjo Ressam kehuu Lufthansan systeemiä lentokoneessa.

– Kun kone laskeutui, lentoemäntä alkoi päästämään matkustajia ulos seitsemän, kahdeksan riviä kerrallaan. Muut odottivat paikoillaan. Sellainen systeemi voisi olla aina!

Myös rokotustodistuksen näyttäminen osoittautui toimivaksi systeemiksi.

Ranskassa matkustajilta vaadittiin rokotustodistus ja maahantulokaavake, joka kysyttiin passintarkastuksen yhteydessä. Myös junalippujen yhteydessä tarvittiin jälleen rokotustodistus ja passi.

Muuta erikoista matkustamisessa korona-aikana ei ilmennyt.

– Silloin kun lähdimme matkaan jännitti, miten kaikki sujuu. Oloa helpotti huomata, että kaikki on lähes ennenkin.

Rokotustodistus vaadittiin myös kaikissa ruokapaikoissa. Hääjuhla järjestettiin linnassa, jossa häävieraat myös yöpyivät.

– Hääjuhla oli suljettu tilaisuus. Meidän piti lähettää kopio rokotustodistuksesta etukäteen linnan omistajalle. Kun olimme linnassa, meidän ei tarvinnut käyttää maskeja.

Pariskunta on käynyt ennenkin Ranskassa ja heistä molemmat puhuvat ranskaa. Silti yksi asia pääsi yllättämään ranskalaiseen tapakulttuuriin tottuneet matkailijat.

– Ranskalaiset eivät olleet luopuneet poskisuudelmista. Ensin oli jännä fiilis ensimmäisinä päivinä, sitten totesimme, että näillä mennään.

Pirjo ja Samir Ressam ovat olleet naimisissa vuodesta 1998 lähtien. Matkustaminen on heille yhteinen harrastus, samoin matkaohjelmien katsominen ja uusien matkojen suunnitteleminen.
Pirjo ja Samir Ressam ovat olleet naimisissa vuodesta 1998 lähtien. Matkustaminen on heille yhteinen harrastus, samoin matkaohjelmien katsominen ja uusien matkojen suunnitteleminen. Kuva: Markku Jokela

Suomalaiset ovat ensimmäisinä palanneet suosikkikohteisiin Kreetalle, Rodokselle ja Kanariansaarille. Kreetalle Ressamitkin suuntasivat, käytyään yön yli kääntymässä Helsingissä palattuaan Ranskasta. Aikataulut sopivat hyvin, ja lomaa oli vielä jäljellä.

Elokuussa meno-paluulippu Norwegianilla maksoi 90 euroa.

– Ei ollut varmaa, lentääkö kyseinen lentoyhtiö, mutta päätimme, että lähdetään kokeilemaan.

Ressamit lomailivat Kreetalla Malamen pienessä kylässä, jossa ei juuri ollut turisteja. Ravintoloitsijat yrittivät saada turisteja sisään tarjoamalla ilmaisia jälkiruokia.

Pirjo Ressamista tuntui karulta huomata, kuinka riippuvaisia saaren asukkaat ovat turismista.

– Silloin oli vielä yöllinen ulkonaliikkumiskielto eikä tavernoissa saanut soittaa musiikkia.

Ressameita ulkonaliikkumiskielto ei haitannut, sillä he olivat jo iltakymmeneltä nukkumassa.

– Se oli todellinen lepoloma. Kuulimme kaskaiden laulun ja naapureiden kukkojen kiekumisen.

Sen sijaan maalikuussa 2020 ei voinut puhua rentouttavasta lomasta.

Ressamit olivat lomalla Ranskaan kuuluvalla Martiniquen saarella vaiheessa, jolloin ei osattu ajatella, että koronaviruksen leviäminen aiheuttaa maailmanlaajuisen pandemian.

– Olimme olleet muutaman päivän saarella, kun näimme televisiosta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puheen, jossa hän kertoi, että kaikki Ranskassa sulkeutuu. Se sulki kaikki paikat myös Martiniquella.

Valvonta rantahotellissa oli niin tiukkaa, että hotellin asukkaat saivat käydä meressä uimassa, mutta hietikolle ei saanut jäädä loikoilemaan hetkeksikään.

Heillä oli kolme, neljä päivää aikaa poistua Martiniquelta. Samaan aikaan tuli tieto, että myös Suomi sulkee rajansa.

Se herätti matkalaisissa hämmennystä, kunnes he hoksasivat, että Suomen kansalaisina heillä oli oikeus palata kotimaahansa. Hetken aikaa Ressamit ihmettelivät, mitä heille tapahtuu seuraavaksi.

– Ajattelimme, että jos emme jostain syystä pääse Suomeen, niin menemme sitten Marokkoon.

Lue myös:

Suosituissa lomakohteissa Thaimaassa luovutaan marraskuussa karanteeneista – Ex-kokkolalainen Tony Järvi päätti matkustaa kuitenkin Meksikoon, jonne pääsee varmasti: "Toivon, että matkailu avautuisi enemmän"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä