tiistai 16.8.2022 | 00:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
RTV

TV-viikon valinta: Varhaisnuorille suunnattu raikas uutuus Yläkoululaiset on aurinkoinen ja pinnallinen

Hannu Björkbacka
Pe 29.7.2022 klo 11:00

★★★

Yläkoululaiset.

Ohjaus Alessandro Celli, 2022

Netflix

Täsmätarjontaa nuorisolle! Koulu alkaa kymmenen päivän päästä, mutta ei hätää. Yläkoululaiset (Di4ri) muistuttaa, että kesä jatkuu ja elämäkin. Italialaissarja antaa selviytymispakkauksen erityisesti yläkouluun siirtyville. Miten saada kavereita, selvitä riidoista ja sydänsuruista sekä pitää yhteishenkeä yllä erilaisten persoonallisuuksien kesken.

Sarjan kolmetoistavuotiaat Galileo Galilei -koulun varhaisteinit käyvät Italian koulusysteemin toista vaihetta, ”scuola mediaa”. Siksi kakkosluokka suomennetaan seiskaluokaksi. Italiassa oppilaat pysyvät samassa luokkahuoneessa, opettajat vaihtuvat. Alkuperäisnimi viittaa päiväkirjamuotoon. Jaksojen rytmitys viikonpäiviin lainataan Skamista ja muista teinisarjoista.

Tunnin ensijaksossa Pietro (Andrea Arru) esittelee luokkatoverit näkökulmastaan: Arianna (Francesca La Cava) on Miss Universum, Livia (Flavia Leone) Neiti Täydellinen, Isabel (Sofia Nicolini) ja Monica (Federica Fanzellitti) parhaat ystävykset. Giulio (Liam Nicolosi) on puolestaan Pietron bestis ja Daniele (Biagio Venditti) hyvä tyyppi. Ujon lauluntekijä Mirkon (Pietro Sparvoli) isoveli hengailee kasiluokan kiusaajien kanssa.

Pari vuotta roolejaan vanhemmista näyttelijöistä monia on jo nähty italialaisissa sarjoissa. Ensikertalaisetkin esiintyvät ammattimaisin ottein. Opettajien osien aikuisnäyttelijöistä tunnetuin on Dario Argenton giallokauhussa Phenomena (1985) esiintynyt Fiorenza Tessari.

Nuoret ovat luonnollisesti kauniita ja kuvauksellisia, kuten tietysti ulkokuvien filmauspaikkana toiminut aurinkoinen Ischian tuliperäinen saarikin lähellä Napolia. Tarinassa on draamaa ja romanssia, ensisuudelmia, petoksia ja pettymyksiä, jopa kiusaamistakin. Kukaan ei sarjassa silti ole köyhä eikä kipeä, kun katsoo varhaisteinien komeita, tilavia kotitaloja. Yläkoululaiset on pintakorea sarja, mutta sellaisena sydämellinen, nokkela ja nopealiikkeinen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »