tiistai 6.12.2022 | 10:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisojan kolumni: Ähtärin eläinpuisto jäi ilman pandapentua – Se saattoi olla ratkaiseva isku kaupungin omistaman eläintarhan taloudelle

Ma 3.10.2022 klo 06:30

Pettymys ja tyhjyys.

Ne olivat jäljellä, kirjaimellisesti, Etelä-Pohjanmaalla elokuun lopussa.

Silloin selvisi, että Jin Baobao eli tuttavallisemmin Lumi ei ole tiineenä. Ähtärin eläinpuistoon ei siis ainakaan vuoteen saada kipeästi kaivattua pandapentua.

Niin, ainakaan vuoteen. Voi vain nimittäin olla, että ensi vuonna sekä Lumi että Ähtärin toinen jättiläispanda Pyry (Hua Bao) ovat jo kaukana Suomesta. Pahimmassa tapauksessa eläinpuisto ja sen mukana koko Ähtärin kaupunki vararikossa.

Ähtärin tilannetta tuskin helpottaa se, että Korkeasaareen syntyi liikuttavan nättejä tiikerinpentuja.

En yritäkään väittää tuntevani Ähtärin eläinpuiston saati kaupungin taloustilannetta. Pintapuolisesti tuli asiaa tutkittua, kun kesällä kävin monien muiden turistien seassa pandoja ihmettelemässä.

Eläinpuiston omistaa lähes sataprosenttisesti kaupunki. Siitä on helppo tehdä päätelmä, että mikäli eläinpuistolla menee huonosti, niin menee myös kaupungilla ja sen asukkailla.

Joita ei muuten ole kuin viisi ja puoli tuhatta. Eläinpuistolainaa per asukas on MTV Uutisten heinäkuisen jutun mukaan yli 1 800 euroa, asukaskohtaista konsernilainaa yli 9 600 euroa.

Pandojen 15 vuoden vuokrasopimuksen on arveltu maksavan Ähtärille 14 miljoonaa euroa. Pandatalon rakentaminen oli reilun kahdeksan miljoonan alkuinvestointi.

Populismia tai jälkiviisautta, mutta nykytiedon valossa hanketta on helppo pitää isojen riskitasojen uhkapelinä. Pandojen odotettiin maksavan itse itsensä takaisin vuosittaisella 100 000 lisäkävijällä.

Sitten tuli maailmanlaajuinen pandemia. Tänä syksynä Ähtärin tilannetta tuskin helpottaa se, että Korkeasaareen syntyi liikuttavan nättejä amurintiikerinpentuja.

Pandojen pakkopalauttamista talousvaikeuksien vuoksi on väläytelty ennenkin. Nyt uhka lienee konkreettisempi kuin koskaan aiemmin.

Vain aika näyttää, miten tilanne kehittyy. Joka tapauksessa jo se, että meillä on mahdollisuus spekuloida pakkopalautuksilla ja konkursseilla, herättää kysymyksen, oliko koko pandaprojekti kovien panosten uhkapeliä, joka saattaa vielä räjähtää rumasti käsille.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »