tiistai 6.12.2022 | 09:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapio Lehtisen kolumni: Häiritseekö ruotsin kieli minäkuvaasi?

Pe 30.9.2022 klo 06:00

Vaaliteemoista ei ole pulaa, kun Euroopassa soditaan, sähkölasku nousee, inflaatio laukkaa ja ilmasto lämpenee, mutta perussuomalaiset porautuu ihmismielen sopukoihin.

Perussuomalaisten mukaan vuosikymmeniä vallinnut kaksikielisyyden ihanne ja epäreilu ruotsin pakollisuus häiritsee suomenkielisten kielellistä samastumista ja minäkuvaa.

Wikipedian mukaan minäkäsitys eli minäkuva on mielle omasta itsestä, ihmisen käsitys siitä, millainen hän on.

Vapaa-ajallani puhun ruotsia ainakin yhtä paljon kuin suomea. Pohjanmaalla eletään kaksikielisessä ympäristössä.

Kuitenkin perussuomalaisten "suomalaisuusohjelman" mukaan kansa tarkoittaa "yhteistä kieltä puhuvia ja tältä pohjalta toisiinsa samastuvia ihmisiä." Ohjelman mukaan "kuulumme suomalaisiin kansana ja kansakuntana suomen kielen kautta. Näin on nyt ja näin on oltava myös tulevaisuudessa".

Outo väite minäkuvan häiriintymisestä on ehkä pelkkä provokaatio, jolla varmistetaan medianäkyvyys. Mikä muka uhkaa suomen kieltä Suomessa? Englanti voi uhata, mutta ei ainakaan ruotsi.

Ehkä mielessä on jytkyvoitto vuonna 2011, jolloin pakollisen ruotsin opiskelun vastustaminen kuului puolueen kärkiteemoihin. Populistit tarvitsevat viholliskuvia.

Puolueen kyljessä on Suomalaisuuden liitto, jonka olemassaolo perustuu "pakkoruotsin" vastustamiseen. Kouluaineiden pakollisuudesta voi tietenkin aina keskustella. On totta, että elämästä selviää ilman ruotsin taitoa, mutta sama pätee muihinkin pakollisiin aineisiin. Lopulta yksilön omat valinnat ratkaisevat kouluaineiden tarpeellisuuden myöhemmässä iässä.

Ja jos kielistä puhutaan, myös saksa, ranska ja espanja unohtuvat, jos niitä ei käytä.

Perussuomalaisten ajoitus on yllättävä.

Salolaistutkija Janne Väistön mukaan ruotsin kielen asema on ollut kytköksissä turvallisuustilanteeseen.

Sodan jälkeen ruotsi toisena kotimaisena kielenä todisti Suomen kuuluvan Pohjoismaihin ja sitoutuvan läntisiin kulttuuriarvoihin.

Lisäksi Väistö sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa jo vuonna 2015, että Putinin politiikka pelastaa ruotsin aseman Suomessa. Sopii vain toivoa, etteivät suomalaiset poliitikot istu Pohjoismaiden neuvoston kokouksissa luurit korvilla.

On totta, että elämästä selviää ilman ruotsin taitoa, mutta sama pätee muihinkin pakollisiin aineisiin.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »