torstai 9.12.2021 | 03:55
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Valion biolaitos sai ympäristöluvan Nivalassa

Ke 25.4.2018 klo 10:29 | päivitetty ke 10:29

Nivalan tekninen lupajaos myönsi tiistai-illan kokouksessaan ympäristöluvan Valion biolaitokselle. Ympäristösihteeri Reijo Peltokorpi kertoo, että Valion hakemus oli valtuuston hyväksymän asemakaavan mukainen, joten asia oli sitä myöten selvä.

Teknisen lupajaoksen myöntämässä luvassa on useampia ehtoja. Olennaisimmat koskevat Malisjokeen johdettavien vesien esikäsittelyä ja tarkkailua sekä hajujen hallintaa ja tarkkailua.

– Lähtökohta on, että laitos ei saa aiheuttaa hajuhaittoja. Mikäli sellaisia aiheutuisi, pystymme edellyttämään, että menetelmiä tehostetaan, Peltokorpi sanoo.

Ympäristösihteeri korostaa, että sijoituspaikan soveltuvuutta ei voitu tässä yhteydessä arvioida, kun asemakaava mahdollisti laitoksen rakentamiseen suunniteltuun paikkaan Lastaustie 5:een.

Myönnetyssä ympäristöluvassa rajattiin myös biolaitteen polttoaine koskemaan ainoastaan naudan lietelantaa, eli haisevampaa sian- tai turkiseläinten lantaa laitoksella ei saa käyttää. Tämä on myös Valion tahtotila.

Seuraavaksi biolaitoksen rakentamisessa ohjelmassa ovat rakennuslupamenettelyt itse rakennuksille. Ympäristölupa mahdollistaa töiden aloittamisen omalla riskillä mahdollisista valitusprosesseista huolimatta.

#