lauantai 23.10.2021 | 07:37
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoituksessa pohditaan miten Soiten kyytipalvelu muuttuu uuden yrittäjän alaisuudessa

Ke 30.5.2018 klo 00:05

Kohtuuttomat odotusajat tai kokonaan ilman kyytiän jääneet vanhus- ja vammaisasiakkaat.

Siinä kaksi pääsyytä, jotka kaatoivat Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ja Speys Oy:n välisen kyytisopimuksen. Soite irtisanoi valtavan julkisen paineen jälkeen Speys-sopimuksen ja uudessa tarjouskilpailussa voiton vei espoolainen Suomen Kuntalogistiikka Oy.

Speys Oy oli Kokkolan Taksiliikenne Oy:n ja Suomen Kuntalogistiikka Oy:n tavoin tarjoamassa Soitelle myös uutta sopimusta. Valistunut arvaus on, ettei Speys päässyt tarjouskilpailuun ravitermein ilmaistuna ainakaan etumatkalta.

Speys sai kyytitoimintaa käynnistäessään niin paljon arvostelua osakseen, että Soiten hallitus oli uudessa tarjouskilpailussa puun ja kuoren välissä, siksi valintakriteerit hiottiin huolella. Tasaiseksi kuvatun tarjouskilpailun voittajaksi valikoitunut Kuntalogistiikka Oy on ainakin paperilla neutraali vaihtoehto. Virallisesti kolmea palvelutarjoajaa vertaili ulkopuolinen yritys, joka päätyi ehdottamaan valittua Kuntalogistiikkaa.

Hallitus hyväksyi virkamiesten laatimat kriteerit jo ennenkuin tarjouspyynnöt esitettiin. Hallituksen tehtävä oli määritellä mikä oli hinnan, laadun, projektisuunnitelman ja teknisten valmiuksien painoarvo valintaa tehtäessä. Pisteet ynnättiin mutta vaikka valintakokouksessa tehtiin vielä äänin 6-5 kaatunut pöydällepanoesityskin, oli hallituksen valinta yksimielinen.

Julkinen kritiikki Speysin toimintaa kohtaan hiipui samalla hetkellä kun sen kanssa tehty sopimus viime vuonna irtisanottiin. Asiakkailta tullut kritiikki vaimeni ja taksiautoilijoiden kanssa siirryttiin noudattamaan vanhoja sopimuksia. Nämä tosiseikat antavat ounastella, etteivät pelkästään kyytiasiakkaat olleet Speys-kritiikin takana.

Tarjouskilpailun voittaja Kuntalogistiikka voi olla varma, että sen toiminta tulee olemaan syyskuusta lähtien suurennuslasin alla. Kuntalogistiikka on kuitenkin jatkossa isäntä talossa. Se ei tuo Keski-Pohjanmaalle yhtään taksikuskia Espoosta vaan Soiten kyytejä ajavat jatkossakin Keski-Pohjanmaan omat taksiyrittäjät. Taksiliikenne vapautuu elokuun alussa kun lupakiintiöistä luovutaan. Tämä saattaa heijastua myös Kuntalogistiikan taksiautoilijoiden kanssa myöhemmin tehtäviin sopimuksiin.

Kustannuspaineet ovat Soitella kovat. Speysin aikana saavutettu säästö on ollut puolen miljoonan luokkaa. Soiten päätehtävä on jatkossakin taata maakunnan ihmisille hyvä hoito sujuvilla kuljetuksilla, ei vastata maakunnan teiden liikennemääristä.

Kauko Palola

#