Viisi nopeaa ja helppoa vinkkiä löytää paras laina ilman vakuuksia

Lainanantajat asettavat lainan ehdoksi usein vakuuden. Tämä tarkoittaa, että lainanottajan on lainaa saadakseen asetettava lainalle omaa omaisuuttaan vakuudeksi. Mikäli lainanottaja sitten kohtaa lainan takaisinmaksun aikana haasteita maksaa laina takaisin sovitussa aikataulussa, on lainanantajalla oikeus periä lainan vakuus. Moni onkin joutunut tästä syystä luopumaan itselle rakkaasta omaisuudestaan, kuten autosta.

Vakuudeton laina on riskittömämpi

Vakuudeton laina on lainanottajalle riskittömämpi vaihtoehto. Vaikka lainan takaisinmaksukyky heikkenisikin, ei oma omaisuus ole vaarassa. Vakuudellisen lainan vakuudeksi on usein asetettava elämän ja arjen kannalta tärkeitä omaisuuseriä, kuten asunto tai auto. Tällaisen menettäminen hankaloittaa elämää nopeasti ja voi aiheuttaa lisää taloudellisia haasteita.

Lainaa on mahdollista saada ilman vakuuksia nykyisin myös netistä. Vippi.org tarjoaa mahdollisuuden hakea vakuudetonta lainaa 1 000 eurosta jopa 60 000 euroon saakka. Lainaa voi hakea palvelussa myös ilman takaajaa. Kun lainaa hakee ilman vakuuksia ja takaajaa, lainarahaa on mahdollista saada nopeammin tililleen, koska vakuuksiin ja takaajaan liittyviin selvityksiin ei kulu lainkaan aikaa.

Vakuudeton laina ei kuitenkaan tarkoita, että lainan takaisinmaksu olisi vapaaehtoista tai että lainanottaja voisi välttää velanmaksun ilman seurauksia. Jos lainanmaksu epäonnistuu, lainanantaja voi yhä käyttää perintätoimia ja viedä asian myös oikeuteen. Tästä voi seurata merkintä luottotietoihin, mikä puolestaan hankaloittaa jatkossa uuden lainan saamista ja myös esimerkiksi asunnon vuokraamista.

Vertaile lainoja ja lainantarjoajia

Netin ansiosta lainojen vertaileminen on helpompaa kuin koskaan. Eri yhtiöiden lainatarjoukset on mahdollista saada nopeasti paremmuusjärjestykseen. Vippi.org kilpailuttaa noin kymmenessä minuutissa Suomessa lainaa tarjoavat yhtiöt. Asiakkaan tulee täyttää lainahakemus ja palvelu hoitaa lopun automaattisesti. Asiakas voi vertailla saamiaan lainatarjouksia ja hyväksyä niistä halutessaan parhaimman.

Netistä on mahdollista saada suuriakin kulutusluottoja ilman vakuutta. Lainantarjoajia on paljon ja niiden koroissa ja muissa mahdollisissa kuiluissa voi olla isojakin eroja. Vertailemalla eri yhtiöiden tarjouksia asiakas voikin säästää tuntuvia summia. Koska lainojen vertailu on myös helppoa ja nopeaa, on käytännössä typerää olla tekemättä vertailua ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Älä laiminlyö lainaehtojen lukemista

Valitettavan moni ihminen jättää sopimusehdot lukematta esimerkiksi uutta kotivakuutusta tai lainaa hankkiessaan. Lainaehtojen tutkiminen on kuitenkin olennainen osa lainan valintaprosessia ja perehtymällä ehtoihin on mahdollista löytää itselle parhaiten sopiva lainatuote. Jokainen laina sisältää useita ehtoja, jotka määrittävät sen, kuinka paljon lainanottaja joutuu todellisuudessa maksamaan takaisin.

Ensimmäinen ja usein kiinnostavin lainaehto on lainan korko. Koron avulla voi nopeasti saada jonkinlaisen kuvan lainan edullisuudesta. Nimelliskoron sijaan katse kannattaa kiinnittää todelliseen vuosikorkoon, joka pitäisi aina olla saatavilla ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Toisin kuin nimelliskorko, todellinen vuosikorko ottaa huomioon koron lisäksi myös muut lainaan liittyvät kulut. Monestihan vippiin, kulutusluottoon ja muihin lainoihin kuuluu esimerkiksi tilinhoitomaksu. Muut kulut voivat huomaamatta nostaa lainan kokonaiskustannuksia merkittävästikin.

Lainaehtoihin kuuluvat myös muut takaisinmaksuehdot, kuten kuukausierän suuruus ja laina-aika. Lainaehdoissa määritetään myös mahdolliset myöhästymismaksut ja muut seuraamukset ongelmatilanteissa.

Harkitse yhteishakijaa

Asuntolainaa haetaan usein yhdessä oman puolison kanssa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että myös pienempiä lainoja on mahdollista ottaa yhdessä oman puolison tai ystävän kanssa. Yhteishakijan avulla voi saada paremman ja edullisemman lainatarjouksen, koska pankit luottavat enemmän lainan takaisinmaksun onnistumiseen ajallaan.

Vippi.orgissa lainaa voi hakea yhteishakijan kanssa ilmoittamalla tästä palvelussa täytettävässä lainahakemuksessa. Yhteishakijan avulla lainaa on helpompi saada ja lainalle voi saada myös pienemmän koron. Yhteishakija vastaa lainan takaisinmaksusta yhdessä päähakijan kanssa.

Lue muiden asiakkaiden arvosteluja

Netin ansiosta myös muiden ihmisten mielipiteisiin on helppoa perehtyä. Sosiaalinen media ja foorumisivustot näyttävät nopeasti sen, millaista palautetta eri pankit saavat. Tämä auttaa nopeasti hahmottamaan, onko kyseessä luotettava lainanmyöntäjä ja millaisia kokemuksia muilla ihmisillä on yrityksen kanssa ollut.

On hyvä muistaa, että tilanteet muuttuvat vuosien vieriessä ja pankeilla on tapana myös päivittää korkojaan ja muita kulujaan aika ajoin. Onkin hyvä kiinnittää eniten huomiota tuoreisiin kommentteihin. Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua alalla paljon, joten vanhoihin kommentteihin ei kannata liikaa keskittyä. Esimerkiksi vuonna 2019 kuluttajalainojen korkokatto laskettiin 20 prosenttiin, mikä muutti monen lainanantajan lainatarjousta.

Aloita hahmottamalla lainan tarpeesi

Lainanhakuprosessi olisi hyvä aloittaa hahmottamalla omaa taloudellista tilannetta ja lainan tarvetta. Kun tiedät, mitä tarvitset, osaat myös etsiä tarpeisiisi parhaiten sopivan lainan nopeammin. Tilanteen hahmottaminen auttaa sinua määrittämään, kuinka paljon rahaa tarvitset, mihin tarkoitukseen lainaa olet ottamassa ja millainen takaisinmaksuaikataulu olisi realistinen ja taloudellisesti järkevä.

Tarpeen määrittely auttaa sinua kohdistamaan etsintäsi oikeanlaisiin lainatuotteisiin. Jos esimerkiksi tarvitset vain pientä ja lyhytaikaista lainaa, vakuudeton vippi tai kulutusluotto voi olla paras vaihtoehto. Netissä on nykyisin tarjolla paljon erilaisia laina- ja luottoratkaisuja, kuten joustoluottoja ja osamaksusopimuksia.

Lainamäärän määrittäminen on myös siksi tärkeää, että et ota enempää lainaa kuin todella tarvitset. Lainan määrän tulisi perustua arvioon tarpeistasi, ei esimerkiksi siihen, kuinka paljon lainaa pankki on valmis myöntämään. On aina viisasta välttää turhaa kuluttamista ja muistaa, että lainaan kuuluu aina korko ja muut mahdolliset kulut.