Vippien hyödyt ja haitat: Käsittelyssä pikalainojen plussat ja miinukset

Monella suomalaisella on jo kokemusta pikavipeistä ja muista pikalainoista. Toisinaan arjen pyörittäminen vaan menee siihen pisteeseen, että jostakin on saatava lainaa nopeasti. Pikalainojen avulla moni on myös tehnyt hankintoja ja ostoksia, joihin omat säästöt eivät ole riittäneet. Monesti pikalainat maksetaan takaisin lainanantajalle jo seuraavana palkkapäivänä. Mutta millaisia plussia ja minuuksia näihin lainoihin liittyy?

Rahaa heti tilille

Pikalainoja haetaan nykyisin tyypillisesti täyttämällä lainahakemus netissä. Koska monet lainantarjoajat ovat automatisoineet lainapäätöksen tekemisen, on rahaa mahdollista saada nopeasti tililleen. Vippi.org-sivuston kautta voi saada vipin tililleen heti saman päivän aikana.

Kuinka Vippi sitten toimii? Asiakkaan tarvitsee vain täyttää yksi lainahakemus, jonka tekeminen kestää noin 5 minuuttia. Sen jälkeen asiakas saa muutamassa minuutissa nähtäväkseen hänelle räätälöityjä lainatarjouksia. Näistä tarjouksista asiakas voi valita mieluisimman, ja koska tunnistautuminen tapahtuu omilla verkkopankkitunnuksilla, voi lainarahat saada pankkitililleen heti.

Nopeus tekeekin pikalainoista houkuttelevan vaihtoehdon. Rahaa voi tarvita nopeasti esimerkiksi odottamattomiin lääkärilaskuihin tai auton korjaamiseen. Pikalainoja voi myös käyttää vapaasti myös esimerkiksi lomamatkaan ja remontointiin.

Korot ja kulut ovat maltilliset

Pikavippien korot ja kulut ovat nykyisin takavuosiin verrattuna huomattavasti matalammat. Tämä johtuu jo yksistään siitä, että vuonna 2019 vakuudettomien kulutusluottojen nimelliskorolle asetettiin 20 % korkokatto. Lainojen nimelliskorko ei saa siis ylittää 20 prosenttiyksikköä.

Lisäksi lainoihin liittyviä muita kuluja voi periä vuodessa enintään 150 euroa. Tämä ja korkokatto ovatkin hillinneet kulutusluottojen ja vippien kustannuksia asiakkaille. Tämän lisäksi alalla on myös paljon kilpailua, mikä osaltaan pitää korot ja muut kulut niin ikään matalalla tasolla.

Hakemisen helppous

Yksi pikalainojen vahvuuksista liittyy hakemisen helppouteen. Kuka tahansa täysi-ikäinen netin käyttäjä osaa täyttää lainahakemuksen vaivatta. Sivustolla Vippi.org voi siirtyä lainahakemukseen suoraan etusivulta ja hakemuksen täyttämisestä on tehty niin helppoa kuin se vain voi olla. Lainanhakijan tulee vain täyttää lainahakemuksessa selkeästi pyydetyt tiedot.

Vippi.orgissa lainahakemuksen täyttäminen on myös maksutonta, eikä se sido asiakasta hyväksymään yhtäkään lainatarjousta. Asiakas voi siis täyttää hakemuksen riskittä ja jos saatu lainatarjous ei syystä tai toisesta miellytä, asiakas voi olla myös hyväksymättä sitä.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Pikalainojen heikkoutena voidaan pitää niiden lyhyttä takaisinmaksuaikaa. Lainanottajan pitääkin alkaa välittömästi lyhentämään lainaa kuukausittain. Lainanottaja saa maksusuunnitelman, jossa on kerrottu kuukausierän suuruus.

Nykyisin pikalainoihin voi toisaalta saada jopa useita vuosia maksuaikaa, varsinkin jos ottaa monen tuhannen euron lainan. Moni rahoituslaitos tarjoaa nykyisin kulutusluotoilleen ja muille pikalainoilleen maksuaikaa 1 vuodesta 15 vuoteen. On kuitenkin hyvä huomioida, että mitä pidemmän maksuajan valitsee, sitä suuremmaksi yleensä lainasta maksettavat kokonaiskulut nousevat.

Lainapäätös voi olla kielteinen

Toinen pikalainoihin liittyvä miinus on se, että moni saa myös kielteisen lainapäätöksen. Lainanantajilla on omat kriteerinsä, minkä perusteella he päättävät myöntävätkö he lainaa vai eivät. Lainatarjoukset ovat henkilökohtaisia ja perustuvat lainahakemuksessa täytettyihin tietoihin.

Yleisiä kriteerejä Vippi.org lainan saamiselle ovat:

•Hakijan on oltava täysi-ikäinen

•Hakijalla on oltava osoite Suomessa

•Hakijalla tulee olla ansio- tai eläketuloja

•Hakijan luottotiedoissa ei saa olla aktiivisia merkintöjä

Vaikka kielteinen lainapäätös saattaakin joitakin harmittaa, on kriteerien olemassaolo kuitenkin perusteltua. Niiden avulla pyritään estämään holtiton velkaantuminen. Jos lainaa saisi kuka tahansa liian helposti, se voisi johtaa harkitsemattomaan ja tarpeettomaan kulutukseen. Se taas voisi johtaa velkaantumiseen ja taloudellisiin ongelmiin pidemmällä aikavälillä.

Kokonaisuus ratkaisee

Pikalainoihin liittyy siis plussia ja miinuksia, joista lainanottajan on hyvä olla tietoinen jo ennen lainan hakemista. On viisasta pohtia omaa maksukykyä ja sen kestävyyttä myös vaikeina aikoina. Lainaa pitää ottaa aina harkiten, jotta takaisinmaksu onnistuu ongelmitta.

Pikalainat ovat helpottaneet monen suomalaisen elämää ja tarjonneet ratkaisun, kun omat rahat eivät ole riittäneet arjen yllättävien menojen paikkaamiseen. Koska lainaa voi nykyisin saada matalalla korolla, ei lainaan liittyvät kulut tunnu kohtuuttomilta. Vippi.org tarjoaa suomalaisille lainanhakijoille kätevän ja nopean tavan hakea lainaa netistä.