sunnuntai 27.11.2022 | 01:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Perheiden elämäntapojen tukeminen on järkevä tapa edistää keskipohjalaisten hyvinvointia

Tiina Ojutkangas
Ke 9.11.2022 klo 20:00

Perheet kaipaavat matalan kynnyksen perheliikunnan, perheille suunnattujen liikuntatapahtumien ja ulkoliikuntapaikkojen kehittämistä. Tämä käy ilmi Soiten, kuntien liikuntapalveluiden ja Keplin eli Keski-Pohjanmaan liikunnan tekemän perheiden elintapoja kartoittaneen kyselyn tuloksista. Kysely tehtiin viime kesänä siksi, että haluttiin selvittää, millaista tukea perheet omasta mielestään tarvitsevat terveellisten elämäntapojen edistämiseen. Kyselyyn vastasi lähes 600 huoltajaa, joten aika monen perheen toiveita on kuultu.

Liikuntamahdollisuuksien lisäksi perheet toivoivat myös lisää helppoja arkivinkkejä ravitsemukseen, tukea lapsen tai nuoren uniongelmiin sekä perheille suunnattua matalan kynnyksen elämäntapaohjausta. Toivomukset ovat siis varsin kohtuullisia. Elintavoissa yhtenä keskeisenä vanhempien nostamana huolena oli riittävä uni. Aiheesta on puhuttu paljonkin, mutta myös konkreettisilla ohjeilla voi olla vaikutusta. Aikuisten lisäksi saattavat lapsetkin nukkua liian vähän eikä tilannetta ole aina helppo korjata oikeaan suuntaan omin voimin.

Kun toiveita on kartoitettu, on perheiden ääntä kuultava. Nykyään luulisi erilaista valmennusta olevan saatavissa, mutta ehkäpä juuri oman alueen toimijoiden tuki tuntuisi parhaalta. Vastaajat kertoivatkin olevansa eniten kiinnostuneita osallistumaan verkkomuotoiseen elintapavalmennukseen. Sen lisäksi oltiin kiinnostuneita myös yksilö- ja ryhmämuotoiseen elintapavalmennukseen osallistumisesta.

Miten homma sitten etenee? Soite ja Kepli tekevät pilotin, jossa elämäntaparyhmään valitaan kahdeksan Keski-Pohjanmaalla asuvaa lapsiperhettä. Suunnitelma kuulostaa erittäin hyvältä, sillä ohjelmaan kuuluu yhteisiä tapaamisia, kokkausta ja keskustelua muun muassa ruutuajasta.

Soite ja Kepli ovat hyvällä asialla, kun kiinnitetään huomiota ihmisten omiin mahdollisuuksiin muuttaa elämäntapoja ja voida paremmin. Pilottiryhmässä yhteisön tukikin voi auttaa, ja toivottavasti näiden kokemusten kautta myös muut perheet saavat kaipaamaansa tukea. Elämäntapavalmennus voi viedä asioita oikeaan suuntaan hyvissä ajoin.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivuilla.

Soite ja Kepli ovat hyvällä asialla, kun kiinnitetään huomiota ihmisten omiin mahdollisuuksiin muuttaa elämäntapoja.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »