Paras ruohonleikkuri pihalle kuin pihalle

Kesä on tulossa ja ruohonleikkurin hankinta on ajankohtaista.

Mutta mikä on paras ruohonleikkuri? Mitä ominaisuuksia ruohonleikkurissa tulisi olla?

Erilaisia ruohonleikkureita on suuri valikoima. Valitse sopiva ruohonleikkuri sen mukaan, millainen pihasi on. Mieti myös, kuinka paljon olet itse valmis tekemään työtä nurmikon leikkaamisessa ja paljonko ruohonleikkuri saa maksaa.

Tällainen on paras ruohonleikkuri pienelle pihalle

Jos nurmikkoa tarvitsee ajaa vain pieneltä alueelta, ruohonleikkuri ei välttämättä tarvitse moottoria ollenkaan. Käsikäyttöinen kelaleikkuri on usein hyvä ratkaisu kaikista pienimpien nurmialueiden leikkaamiseen.

Kelaleikkurin etuja ovat helppokäyttöisyys ja ympäristöystävällisyys, sillä ruohonleikkuuseen ei kulu sähköä tai bensiiniä. Kelaleikkurit ovat yleensä ruohonleikkureista edullisimpia, sillä esimerkiksi Hobby Hall -verkkokaupasta kelaleikkurin saa hankittua jopa alle 80 eurolla. Kelaleikkuri on myös hyvä lahjaidea uuteen rivitaloasuntoon muuttaneelle ystävälle tai sukulaiselle.

Mikäli piha on pieni, mutta kuitenkin rivitalon takapihaa suurempi, sähköruohonleikkuri tai akkuruohonleikkuri ovat hyviä valintoja. Tällaiset ruohonleikkurit ovat yleensä suhteellisen edullisia, helppokäyttöisiä ja kevyitä. Pienen kokonsa ansiosta ne on myös helppo säilyttää pihavajassa tai varastossa.

Akku- ja sähkökäyttöiset ruohonleikkurit vaativat huoltoa vain harvakseltaan. Sähkökäyttöisten ruohonleikkureiden huono puoli on se, että sähköjohto saattaa olla tiellä konetta käytettäessä. Akkukäyttöisessä ruohonleikkurissa akun kesto voi olla ongelma: akku saattaa tyhjentyä kesken leikkauksen ja akun latautuminen voi viedä paljon aikaa.

Hobby Hallin verkkokaupassa on ilmoitettu lähes jokaisen ruohonleikkurin suositeltu ajopinta-ala, joten voit vertailla eri ruohonleikkurien suorituskykyä ennen ostopäätöstä. Jos pihan koko on alle 800 m2, akku- tai sähkökäyttöinen ruohonleikkuri voi toimia hyvin. Tätä suurempien nurmialueiden leikkureista saat vinkkejä seuraavaksi.

Paras ruohonleikkuri suurelle pihalle

Suurelle pihalle paras valinta on bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri, jossa on leveä leikkuuleveys ja suuret terät. Laadukkaissa ruohonleikkureissa nurmikon leikkauskorkeutta voi säätää. Useimmiten bensiinikäyttöiset ruohonleikkurit ovat itsetyönnettäviä ja ne käynnistetään vetämällä.

Polttomoottorilla varustettu ruohonleikkuri vaatii enemmän huoltoa verrattuna sähkö- tai akkukäyttöiseen leikkuriin. Se on myös äänekkäämpi ja tuottaa pakokaasuja. Toisaalta bensiinikäyttöisen ruohonleikkurin teho on parempi kuin sähkö- ja akkukäyttöisten ruohonleikkurien, ja se pystyy leikkaamaan myös tiheän ja paksun nurmikon helposti.

Jos haluat päästä ruohonleikkaamisessa helpommalla, harkitse ajettavan ruohonleikkurin tai robottiruohonleikkurin hankkimista. Ajettavaa ruohonleikkuria voidaan täydentää lisäosilla. Jos tarvitset pihaan myös esimerkiksi talvella lumilinkoa, niin ajettava ruohonleikkuri on hyvä valinta. Sillä ei voi kuitenkaan ajaa pienimpiä alueita tarkasti, joten saatat joutua hankkimaan lisäksi pienemmän ruohonleikkurin. Ajettava ruohonleikkuri vaatii säännöllistä huoltoa.

Robottiruohonleikkuri ei vaadi juuri huoltoa, mutta se tulee ohjelmoida aluksi hyvin. Jos pihassa on esimerkiksi paljon oksia tai epätasaisuuksia, robottiruohonleikkurilta vaaditaan enemmän suorituskykyä. Robottiruohonleikkuri on usein kalliimpi investointi, mutta se säästää paljon aikaa ja vaivaa ruohonleikkuussa. Muista rajata leikattava nurmialue kaapelilla, jotta robottiruohonleikkuri ei karkaa tontin ulkopuolelle!

Huomioi myös nämä ruohonleikkurin ominaisuudet

Pihan koon lisäksi on tärkeää ottaa huomioon tontin pinnanmuodot. Jos piha on epätasainen, itsevetävä bensiiniruohonleikkuri on hyvä vaihtoehto. Se selviytyy ylä- ja alamäistä. Toinen vaihtoehto on hyvä robottiruohonleikkuri, joka sopeutuu maaston muotoihin ja leikkaa nurmikon ilman vaivannäköä.

Jos nurmikko on erittäin paksua ja tiheää, sähkö- ja akkukäyttöisten ruohonleikkurien teho ei ole välttämättä riittävä. Tällaisille nurmialueille bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri on paras valinta.

Kun olet valitsemassa ruohonleikkuria, huomioi myös syntyvän nurmijätteen keräys. Osa leikkureista kerää leikatun ruohon säiliöön, osa heittää sen sivulle ja osa pilkkoo nurmen alleen. Jos et nauti haravoimisesta, niin valitse ruohonleikkuri, joka kerää leikatun ruohon talteen.

Hobby Hallin valikoimasta löydät ruohonleikkurit jopa 2 300 m2 kokoisille pihoille. Hakutoiminnolla voit rajata valikoimaa muun muassa ruohonleikkurin tyypin, merkin tai hinnan mukaan. Lisäksi voit rajata tuloksiin vaikkapa vain vetävät ruohonleikkurit tai sellaiset leikkurit, joissa on keräyslaatik