Siisti olohuone: 4 tapaa selättää tavarakaaos

Haaveiletko sisustuslehtien selkeästä ja kauniista olohuoneesta, mutta sen sijaan olohuoneesi pursuilee tavaraa?

Kun jatkuva epäjärjestys ärsyttää, on aika tehdä muutoksia sisustukseen. Lue vinkkimme, joilla selätät olohuoneen tavarakaaoksen!

1. Lisää säilytystilaa olohuoneen tavaroille

Tyypillinen ongelma olohuoneessa on se, että tavaraa on liikaa suhteessa säilytystilaan. Olohuoneessa ei yleensä ole korkeita kaappeja tai syviä laatikostoja, joten monet tavarat jäävät lojumaan lattioille tai pöydille.

Jos olohuoneessa lojuu esimerkiksi aikakauslehtiä, dvd-koteloita, peliohjaimia tai muuta elektroniikkaa, voit ratkaista ongelman lisäämällä säilytystilaa tv-tasoon. Tv:n alla oleva tila on luonteva paikka säilyttää paitsi pelikonsolia ja muita laitteita, myös niihin liittyviä tarvikkeita, kuten ohjaimia ja levykoteloita.

Tilava tv-taso voi kätkeä sisäänsä myös muita tavaroita, joita käytät olohuoneessa, mutta joita et välttämättä tarvitse päivittäin. Näitä voivat olla esimerkiksi lehdet ja kirjat, pienet kotitreenivälineet sekä harrastustarvikkeet. Tv-taso voi toimia myös lautapelien säilytyspaikkana, mikäli tv-tasossa on riittävän tilava kaappi.

Kun haluat tv-tasolta paljon säilytystilaa, satsaa malliin, jossa on useampi avattava kaappi tai ulosvedettävä laatikko. Kaapissa olevat tavarat eivät kerää pölyä, ja lisäksi sisustus pysyy harmonisempana.

Jos haluat pitää sisustuksen ilmavana, valitse seinälle ripustettava tv-taso, joka helpottaa myös olohuoneen lattian imuroimista. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on useita erilaisia tv-tasoja runsaalla säilytystilalla muun muassa Bogart-, Kalune Design - ja Forte-merkeiltä.

2. Oma paikka koriste-esineille

Notkuvatko olohuoneen tasot valokuvia ja koriste-esineitä? Koristeet sekä valokuvat tärkeistä hetkistä tekevät tietysti sisustuksesta persoonallisen, mutta harkitse, voitko karsia koriste-esineiden ja valokuvien määrää.

Päätä olohuoneesta ne paikat, joihin sijoittelet koristeita. Jos olohuoneessa on leveä ikkunalauta tai senkki, voit asetella koriste-esineitä ja valokuvia niiden päälle. Jos kaikki esineet eivät mahdu kyseiseen paikkaan, esineiden määrää täytyy joko karsia tai keksiä niille uusia säilytyspaikkoja.

Mikäli sinulla on paljon tärkeitä valokuvia, jotka haluat pitää esillä, harkitse, voisitko teetättää valokuvista taulut tai ripustaa valokuvat seinälle taulukehykseen, johon mahtuu useampi valokuva. Näin valokuvakehykset eivät veisi tilaa tasoilta. Voit pyytää valokuvasta teetettyä taulua myös lahjaksi läheiseltäsi. Koriste-esineille saat luotua lisätilaa seinälle kiinnitettävän hyllyn avulla.

3. Riittävästi tilaa harrastusvälineille

Jos harrastukset valtaavat tilaa olohuoneesta, tarvitset säilytystilaa niihin liittyville tavaroille. Ylimääräistä tilaa voit luoda vaikkapa sohvapöytään: arkkumallisen sohvapöydän sisälle saa säilöön esimerkiksi pelit, askartelutarvikkeet tai kuntoiluvälineet. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyy arkkupöytiä esimerkiksi Notio Living -merkiltä.

Rahi on loistava paikka säilyttää käsityötarvikkeita tai leluja. Rahi voi olla erillinen tai sisältyä sohvan divaaniosaan. Pienille tarvikkeille voit hankkia säilytyskorin, joka mahtuu sohvapöydän alatasolle. Jos sohvassa on korkeat jalat, voit säilyttää harrastusvälineitä myös sängynaluslaatikossa sohvan alla.

4. Selvitä tavarakaaoksen juurisyy

Entä jos olohuoneessa on jatkuvasti esineitä, joiden ei oikeastaan pitäisi olla siellä? Mikäli olohuoneeseen kulkeutuu tavaraa, jonka paikka on oikeasti jossain muualla, tarkoittaa se, että säilytysongelma on todellisuudessa jossain toisessa huoneessa.

Jos olohuoneeseen kasautuu vaatteita, on ongelma vaatteiden säilytyksessä. Puolipitoiset vaatteet voi säilyttää vaatetelineessä tai vaatekaapin oven päälle laitettavissa koukuissa. Jos taas haaste on puhtaiden pyykkien kerääntyminen sohvalle tai nojatuoliin, tarvitset pyykkikorin, jossa viikkaamista odottavat vaatteet voi säilyttää. Likaisille vaatteille voit hankkia ylimääräisen pyykkikorin paikkaan, jossa vaatteet vaihdetaan, jotta likapyykit eivät enää kulkeutuisi olohuoneeseen.

Lasten leluja varten voit hankkia siirreltävän säilytyskorin, jonka avulla lastenhuoneesta olohuoneeseen eksyneet lelut on helppo siirtää takaisin omaan paikkaansa. Olohuoneen pöydälle kannattaa asettaa tarjotin, jonka avulla pöydälle kerääntyvät astiat on helppo viedä keittiöön. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata sisustukseen sopivan tarjottimen esimerkiksi Marimekon tai Muurlan mallistosta (kannattaa myös tarkastaa erikoistarjoukset hyvien alennusten varalta).